José Navarro (València, 1975). Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i MBA, és propietari i gerent de Herbolario Navarro, botiga i cadena pionera en la comercialització de productes ecològics, a València des de 1771, i a punt de fer 250 anys d’història.

Entrevista a José Navarro, gerente de Herbolario Navarro

Actualment, amb la recent adquisició de la històrica botiga barcelonina BioSpace, Herbolario Navarro compta amb 35 botigues a tot Espanya, mantenint la filosofia de negoci familiar que l’ha portat a l’èxit. José ens explica que els 270 treballadors “formen una gran família, des de Bilbao i Santander fins a Cartagena” i que “treballen activament per conservar l’essència del negoci familiar”.

Què diferència Herbolario Navarro d’una gran superfície?

Ànima, cor i vida. Intentem ser autèntics: que el producte que es troba el client en entrar a les nostres botigues no només sigui ecològic, sinó que sigui el producte dels proveïdors, dels emprenedors, de les famílies, local. Comptar diversitat de producte, i al seu torn, amb un personal ben format que pugui informar i assessorar al consumidor. En aquest sector cal encara que més informació arribi al consumidor, i treballem per això amb els nostres professionals.

Treballem per eliminar el plàstic i el client també ens ho demana, i pas a pas, junts, remem en aquesta direcció

Arribarà a produir-se el total empoderament per part de les grans marques i la cadena de distribució convencional de la quota de mercat bio?

Depèn del sector especialitzat. Si no progressa, no es modernitza i no es posa les piles, sens dubte serà així. Un model que pot succeir és el de Suïssa o el dels països nòrdics, on no hi ha canal especialitzat, però crec que al nostre país hem de lluitar com a canal especialitzat perquè convisquin bé tots dos canals. Depèn de nosaltres com a sector.

Com fer-ho?

És molt difícil competir amb la gran superfície perquè són molt professionals, tenen moltes botigues i molta capacitat de compra i és molt difícil fer-los front en el que ells fan bé. Podem competir amb atenció al client, amb diversitat de producte, amb qualitat de producte, amb producte de comerç just, amb productes d’emprenedors, de famílies. El producte és molt important en aquest procés. Tots dos canals poden coexistir i compartir quota de mercat, però el canal especialitzat s’ha de modernitzar i fer-ho bé, oferint al consumidor aquest extra de qualitat, proximitat i informació.

El canal especialitzat s’ha de modernitzar i fer-ho bé, oferint al consumidor aquest extra de qualitat, proximitat i informació

És possible generar una oferta completa amb productes locals?

Intentem que sigui el màxim així. La fruita i la verdura és molt important que sigui local, i busquem potenciar sempre als productors de la zona en totes les nostres botigues. Si entenguéssim Espanya com proximitat, un 80% de tots els nostres productes són locals, però treballem perquè la xifra augmenti i repercuteixi en els productors de cada territori on estem ubicats.

Per quan un supermercat 100% lliure de plàstic a Espanya?

Crec que és un camí. Moltes marques s’estan posant les piles, però arribar al punt de plàstic zero és encara molt difícil. Vam ser pioners en no posar bosses de plàstic de compra, tampoc per a la fruita i la verdura ni per a les espècies. Treballem per eliminar el plàstic i el client també ens ho demana, i pas a pas, junts, remem en aquesta direcció.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here