Espanya és responsable de subministrar una quarta part de totes les importacions de fruites i verdures fresques del Regne Unit, més que cap altre país del món. Aquesta notable quota de mercat es deu en part a la reputació d’Espanya de productes d’alta qualitat, però també a les seves llargues temporades de cultiu. I és aquest segon factor el que dona als productors i als productes ecològics espanyols un avantatge respecte als seus competidors del nord d’Europa.

El Reino Unido ofrece una «oportunidad perfecta» para la demanda de productos ecológicos españoles
Planet Organic, Muswell Hill. Philafrenzy©Creative Commons

Per què els productes ecològics espanyols dominen?

Guy Watson, una de les figures més conegudes de l’escena ecològica britànica, va explicar recentment el perquè. En un perfil de la BBC de la seva empresa ecològica Riverford Organic (que lliura 50.000 caixes d’aliments ecològics cada setmana, amb vendes anuals properes a 60 milions de lliures esterlines), Watson va explicar com l’estudi portat a terme per la Universitat d’ Exeter sobre l’impacte sobre el medi ambient que la seva empresa produïa, va donar alguns resultats sorprenents.

Com la majoria dels consumidors ecològics, els clients de Riverford tenen altes expectatives ambientals. “Local” i “estacional” són les principals prioritats. Però la investigació de Riverford va demostrar que el ser local no sempre és el millor des d’una perspectiva ambiental.

Discussió acalorada

La realitat és que la demanda del Regne Unit d’amanides vegetals ecològiques és durant tot l’any i no es limita a quan el producte és de temporada. I aquí és on entra en joc la investigació de la Universitat d’ Exeter. Mostra que pel que fa al cultiu de pebrots i tomàquets, sovint és entre 10 i 15 vegades més eficient en carboni que es cultivin a l’aire lliure a Espanya que als hivernacles climatitzats d’Anglaterra. Així, de juliol a octubre, Riverford cultiva els seus tomàquets i pebrots sense calefacció, localment. La resta de l’any l’empresa s’abasteix dels hivernacles sense calefacció de la premiada granja als afores d’Almeria del productor Paco Lozano.

La realitat és que la demanda del Regne Unit d’amanides vegetals ecològiques és durant tot l’any i no es limita a quan el producte és de temporada

Mark Haynes, expert en productes frescos amb 30 anys d’experiència i especialitat en productes ecològics, diu que Espanya té una oportunitat perfecta ara per fer créixer el seu ja important comerç d’exportació de fruites i verdures ecològiques. Comenta a Bio Eco Actual: “La capacitat del Regne Unit de cultivar productes ecològics comercialment viables en determinades èpoques de l’any és cada vegada més difícil a causa dels desafiants patrons meteorològics, la disponibilitat de mà d’obra i el costos”.

Productes superiors, millors rendiments

Tot i que Espanya té alguns reptes en si mateixa, especialment respecte als extrems de la temperatura i la disponibilitat d’aigua, pot produir un producte de qualitat superior amb millors rendiments exactament al mateix temps que el Regne Unit conrea  moltes verdures tradicionalment.

Els productors espanyols també haurien d’aprofitar l’oportunitat per explicar la seva història

“Així doncs, en termes d’oferir un producte ecològic de millor qualitat, a preus competitius, Espanya ofereix una opció molt atractiva per als compradors del Regne Unit”.

La foto del detall

Els minoristes especialitzats en productes ecològics del Regne Unit solen aplicar els mateixos estàndards exigents que els grans operadors a l’hora d’abastir-se de  productes frescos. Planet Organic, amb seu a Londres, és una de les cadenes de productes ecològics més conegudes del Regne Unit, amb 11 supermercats a la capital. Actualment ofereix una llista d’unes 120 línies de fruites i verdures ecològiques. Gairebé el 20% prové d’Espanya i abasta una àmplia gamma de cultius i varietats. Les verdures d’amanida espanyola (fulles d’enciam, tomàquets, pebrots i cogombre) tenen una presència especialment forta. Altres verdures d’Espanya inclouen les albergínies, la carbassa moscada i el moniato, mentre que l’oferta de fruita inclou clementines, prunes, raïm, mangos i magranes.

Els productes ecològics frescos als principals supermercats britànics es troben més aviat en un panorama mixt. Els preus al detall són més baixos i l’enorme poder adquisitiu dels grans minoristes sovint significa que es redueixen els marges dels productors. Però una instantània de l’oferta ecològica actual de la gegantina cadena Sainsbury revela una sana exhibició dels productors espanyols tant de fruites com de verdures.

productos ecológicos españoles
Interior de Sainsbury’s Glouceste

Els productes ecològics espanyols estan ben posicionats

El minorista nacional  online Ocado, que ara inclou l’oferta completa d’aliments de Marks & Spencer, és particularment fort en productes ecològics. Ofereix 15 varietats de fruites i verdures ecològiques d’Espanya, incloses les taronges, els nabius i el raïm, juntament amb alvocats, bròquil i pastanagues.

Mark Haynes diu que els productors ecològics espanyols estan especialment ben posicionats per obtenir nous guanys en exportacions. “La infraestructura ja està instal·lada, diu. Teniu molts productors a gran escala que es dediquen al cultiu ecològic o que el cultiven com a part de la seva oferta de productes. I són operadors extremadament sofisticats”.

En termes d’oferir un producte ecològic de millor qualitat, a preus competitius, Espanya ofereix una opció molt atractiva per als compradors del Regne Unit

El nombre de distribuïdors de productes ecològics espanyols amb especialitats en exportació també creix. Un bon exemple és GreenFoods Iberia, fundada per un comprador de productes finés, Jussi Alitalo, que es va establir a Espanya el 2004. El negoci, que ofereix una àmplia gamma de productes ecològics, se centra al Regne Unit i als mercats nòrdics.

Explica la teva història

Els productors espanyols també haurien d’aprofitar l’oportunitat per explicar la seva història, sobretot si es dirigeixen a punts de venda especialitzats. Històries convincents de productors i fotografia original creen una narració que ajuda els consumidors britànics a connectar amb els productors i s’ha convertit en un element important de l’escena minorista d’aliments ecològics del Regne Unit. És una manera poderosa de fer que els productors ecològics espanyols siguin memorables per als consumidors britànics i els converteixin en clients fidels.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021