Una de les principals amenaces per al medi ambient i, per tant, per a l’ésser humà, és el plàstic.

El plàstic: amenaça per al medi ambient i per a tothom
123rf Limited©Pavel Rusak

La contaminació per plàstic és evident

Que la nostra salut depèn de la salut del planeta es des de fa molt de temps el titular de múltiples informes, articles i investigacions de científics, organitzacions i fòrums internacionals.

Segons l’últim “Informe Planeta Viu 2020” de WWF, Fons Mundial per a la Naturalesa, “entre 1970 i 2016 les poblacions d’espècies de vertebrats al món han disminuït una mitjana del 68%“. Aquest elevadíssim percentatge de pèrdua de biodiversitat suposa una caiguda d’un 8% respecte a l’anterior informe de 2018.

“Plastívoros”

Una de les principals amenaces per al medi ambient i, per tant, per a l’ésser humà, és el plàstic. Així ho diu l’informe “Plastívoros” presentat el passat mes de febrer per Justícia Alimentària i Amics de la Terra. L’informe alerta sobre l’alarmant contaminació per microplàstics i els seus greus impactes en els nostres ecosistemes, en la nostra alimentació i en conseqüència en la nostra salut. Entre 1950 i 2017 s’han produït més de 9.200 milions de tones de plàstic en el món, el que significa més d’una tona per habitant, i la seva producció ha anat incrementant-se exponencialment: més de la meitat s’ha produït després del 2005.

Els microplàstics

L’informe apunta que la contaminació microplàstica en la terra podria ser fins a 23 vegades més gran que en l’oceà i que, aproximadament el 80% de la contaminació per microplàstics en l’oceà prové de la terra.

Es destaca també que en els productes plàstics s’utilitzen al menys 132 substàncies o grups de substàncies que poden ser problemàtiques per a la salut. Diversos estudis científics confirmen que durant la crema de PVC (el tipus de plàstic més estès), s’alliberen substàncies que causen càncer, problemes respiratoris, danys a el sistema immunològic o a el sistema nerviós, danys als ronyons, als ulls i la pell, etc. I les cendres i restes de pols es dipositen a terra i a les plantes, i poden ser absorbides per aquestes i passar també a la cadena alimentària.

Aproximadament el 80% de la contaminació per microplàstics a l’oceà prové de la terra

Consumim 5 grams de plàstico a la setmana

Els micro i nanoplàstics entren en contacte amb l’ésser humà a través de la pell, de l’aire que respirem o de tot allò que ingerim. Segons l’informe, estem consumint al voltant de 2.000 petites peces de plàstic cada setmana, aproximadament 5 grams a la setmana, 21 grams al mes i poc més de 250 grams a l’any.

Les organitzacions proposen un seguit de mesures concretes per reduir dràsticament la fabricació i l’ús dels plàstics en tots els sectors productius i, en concret, en l’agroalimentari.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here