La quinoa (Chenopodium quinoa) és un cultiu en gra originari dels Andes, especialment conreada a Bolívia i Perú. Encara que tècnicament es tracta d’una llavor, es coneix i classifica com un gra integral o pseudocereal. Considerada un superaliment pel seu alt valor nutricional i el seu equilibri excepcional de proteïnes, greixos i carbohidrats, destaca per la seva creixent presència en el mercat internacional ecològic.

quinoa seeds

No en va la quinoa és coneguda per les seves característiques nutricionals i els seus múltiples beneficis saludables. Amb una mitjana de proteïnes del 16%, el gra de quinoa conté una taxa nutritiva de més del doble que qualsevol cereal. És una font d’omega 6, omega 3 i fibra. A més de saludable, no conté gluten, per la qual cosa és apta per a qualsevol mena de dieta.

Tot i ser un cultiu mil·lenari, la quinoa no es va començar a exportar als països occidentals fins als anys 70. Des de llavors, la seva producció i el seu consum no han parat de créixer, fins a convertir-se en un dels superaliments més populars avui dia. I és que, des que es considera un superaliment, la demanda de quinoa no ha parat de créixer a escala global.

L’expansió del mercat mundial de quinoa

En termes generals, el valor de mercat internacional de la quinoa es va estimar en 61 milions de dòlars en 2016 i s’espera un creixement molt esperançador al llarg de la dècada. Així ho contempla el recent estudi de mercat de la consultora Reports and Data, que pronostica un creixement anual de gairebé el 12,9% del valor del gra, fins a arribar a assolir, aproximadament, els 149,3 milions de dòlars l’any 2026.

Amèrica del Sud encapçala la producció mundial. En concret, Bolívia i el Perú concentren el 90% de la producció de quinoa, amb el 55% i el 43% de l’abastiment del mercat mundial, respectivament. Els segueixen Equador, Xile, Colòmbia i els Estats Units. Segons dades del FAOSTAT de 2018, Perú se situa com a major productor (amb 86.011 tones), seguit de Bolívia (70.763) i l’Equador (2.146). De fet, aquestes regions compten ja amb un total de 172.000 hectàrees de superfície cultivable destinades a la producció del gra.

Pel que fa a les importacions, Estats Units es postula com a major importador del món (amb un 53% d’importacions), seguit del Canadà (15%), França (8%), Països Baixos (4%), Alemanya (4%) i Austràlia (3%). Així mateix, la demanda de quinoa ecològica és major comparada amb la convencional.

quinoa fields in the bolivian altiplano
Camp de quinoa a l’altiplà bolivià

Quinoa ecològica: superfície, exportació i consum

El mercat ecològic de la quinoa està assolint la seva maduresa. Tot i que en les últimes dècades ha arrelat un sistema intensiu de cultiu, gran part de la quinoa que es produeix en els països andins es duu a terme sota condicions i sistemes de producció ecològiques. Segons un estudi de Global Food Security, entre el 30% i el 40% de la quinoa produïda a la regió andina compta amb certificació ecològica.

L’últim informe The world of organic agriculture de FiBL (2021) apunta que el 2019 els cereals ecològics representaven el 0,3% de l’àrea total de producció a Llatinoamèrica i el 3% de la producció de cereals mundial. El cereal clau era la quinoa (més de 117.000 hectàrees), representant el 66% de tota la quinoa conreada a la regió i prop del 100% de la superfície de quinoa ecològica del món. Si bé el Perú és el país amb major exportació en convencional, Bolívia és el país que exporta més quinoa ecològica, amb una superfície ecològica de més de 106.000 hectàrees.

No obstant això, la producció ecològica del gra de quinoa és encara un repte en els nous països productors, ja que la problemàtica que afecta les plagues i malalties que afecten les plantes de cultiu encara no està resolta sense l’ús de pesticides i fitosanitaris químics. Per això, la regió andina segueix mantenint la seva posició de lideratge en el mercat global de quinoa ecològica.

Pel que fa a el consum, la pandèmia generada pel Covid-19 no ha frenat la demanda de quinoa ecològica. De fet, ha crescut especialment a Europa i Amèrica de Nord motivada, en part, per la creixent preocupació pels hàbits saludables i la tendència a consumir productes més sans i nutritius.

Bolívia és el país que exporta més quinoa ecològica, amb una superfície ecològica de més de 106.000 hectàrees

2013: L’Any Internacional de la Quinoa

Tot i ser un producte mil·lenari, la quinoa era pràcticament desconeguda fins a 2013, quan va començar a guanyar reconeixement internacional. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) va declarar aquest any com l’Any Internacional de la Quinoa amb l’objectiu de dur a terme programes de desenvolupament del pseudocereal.

Això va provocar un creixement exponencial de la producció a nivell mundial. Si bé abans només es conreava en 6 països llatinoamericans, en les últimes dècades la producció de quinoa (en totes les seves varietats) està present en els camps de més de 120 països d’arreu del món, ja que la seva capacitat per créixer en zones àrides, amb poca aigua i terres salines acompanya a la seva bona evolució en el mercat.

La varietat per excel·lència

Cultivada a més de 3.600 metres d’altura i amb un clima extrem caracteritzat per la sequera i les gelades intenses, només un cultiu persisteix: la quinoa real. Aquesta varietat exclusiva dels salers d’Uyuni, és reconeguda per la seva qualitat excepcional. Es diferencia de la resta de varietats pel seu diàmetre superior i la seva potència de sabor, altament demandats en el mercat internacional.

Quinua Real, marca líder en el mercat ecològic europeu

Aquesta varietat arriba al nostre mercat de la mà de la marca Quinua Real. Quinua Real neix el 2011 amb l’objectiu de promoure pràctiques comercials justes a Bolívia respectant els mètodes de cultiu tradicionals i sostenibles que tenen cura el planeta. Actualment exporten a 35 països en l’àmbit europeu i mundial.

La seva gamma està elaborada amb quinoa real boliviana procedent de cultius ecològics i la majoria dels seus embalatges són lliures de plàstic. El sistema de producció de quinoa real es realitza de forma manual amb molt poca maquinària. La producció depèn íntegrament de les inclemències meteorològiques, ja que no està controlada per agents químics.

Els seus productes configuren un catàleg extens amb diferents formats a escollir: en gra, begudes vegetals o pastes. Tots ells amb certificació ecològica, vegana, sense gluten i amb envasos respectuosos amb el medi ambient.

Quinua Real té com a objectiu crear productes amb pocs ingredients i sense sucres refinats per garantir un plat ple de nutrients

Tots els productes de la marca Quinua Real estan elaborats amb quinoa real boliviana procedent d’un conjunt d’associacions-poblat que conformen un sistema associatiu. Els llogarets destinen els beneficis obtinguts de l’exportació d’aquest pseudocereal als camps de quinoa real i a millorar les condicions de vida dels agricultors i habitants de la zona.

Quinua Real
Galetes elaborades amb granola de Quinua Real.

Autora: Ariadna Coma, Periodista.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021