Les malalties bucodentals no només produeixen molèsties locals, sinó que poden afectar la salut de tot l’organisme, per això mantenir una salut bucal és molt important.

Salut bucal en la infància
123rf Limited©shangarey

Problemes de salut bucal infantil

En la infància, la malaltia bucodental més freqüent és la càries, que afecta fins a un 90% de les nenes i nens, en algun moment. La càries es produeix per l’acció d’un bacteri, Streptococo mutans. Aquest bacteri usa les restes dels aliments que queden a la boca si no les eliminem després dels menjars amb una bona neteja, i produeix substàncies àcides que destrueixen a poc a poc l’esmalt de les dents, podent, en casos greus, arribar fins al nervi que hi ha a sota.

La càries es produeix per l’acció d’un bacteri, Streptococo mutans

Algunes persones tenen més predisposició que d’altres a patir càries, però en qualsevol cas, una bona dieta i una bona higiene dental són les millors formes de protegir els nens davant de la càries. Qualsevol menja amb sucre, especialment si és humida i enganxosa, és un material excel·lent per a els bacteris productors de càries.

Quan poden els infants començar a tenir càries?

Des que apareix la primera dent, i en aquest moment és quan cal iniciar la rutina de la higiene dental. Al principi pot ser amb una gasa humida, fent un bon massatge a les genives i les poques dents que hi hagi, al menys un cop al dia, però preferiblement dues. Quan vagin apareixent més dents es pot usar un didal per a nadons i començar a aplicar una mica (simplement tacar el didal) de pasta de dents amb 1.000 ppm de fluor. Aquesta petita quantitat de fluor fa a l’esmalt dental més resistent a l’atac dels àcids i pot disminuir el risc de càries a la meitat.

Qualsevol menja amb sucre, especialment si és humida i enganxosa, és un material excel·lent per a els bacteris productors de càries

La lactància materna, duri el temps que duri, no provoca càries. La llet no té glucosa, té lactosa, que els bacteris de la boca no poden utilitzar. A més, té substàncies protectores enfront de la càries. El que sí que pot augmentar el risc de càries és deixar als nadons quedar-se adormits amb el biberó a la boca.

Raspallar-se les dents

Segons el seu grau de desenvolupament psicomotor i nivell d’independència, entre els 2-3 anys els nens poden començar a raspallar-se les dents ells sols, sota la supervisió d’un adult. És bo que ho facin al mateix temps que algun dels cuidadors, perquè puguin aprendre bé la tècnica per imitació. També a partir dels 3-4 anys poden començar a utilitzar fil o seda dental i netejadors o raspadors de la llengua.

És recomanable que, a partir del primer aniversari, tots els nens i nenes comencin a visitar el seu odontopediatra cada sis mesos.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021