Fairtrade Ibérica augura un final d’any “molt fructífer per al Comerç Just al nostre país” gràcies a l’impuls de la campanya de Nadal i les primeres novetats de producte del 2022.

Les vendes de productes Fairtrade a Espanya creixen un 389% en 6 anys

Previsions sobre les certificacions Fairtrade a Espanya

Aquesta ha estat una de les principals previsions que ha compartit públicament Fairtrade Ibérica, representant a la península del segell líder que certifica productes de Comerç Just, durant l’esmorzar celebrat amb els mitjans de comunicació a l’Impact Hub de Madrid.

Els llançaments que Fairtrade té previstos a Espanya amb la seva certificació arribaran al consumidor en més de 150 referències de diferents categories de producte, com ara assortiment de cacau, cafè d’origen, te, tèxtil o flors, entre d’altres. Aquest impuls al Comerç Just les últimes setmanes del 2021 i l’inici del 2022 se sumarà al creixement del 384% que ha experimentat el Comerç Just al nostre país des del 2015.

En la benvinguda a la jornada informativa, el president de Fairtrade Ibèrica, Roberto Ballester, ha agraït el paper de totes les persones i col·lectius que estan darrere de la certificació líder global de Comerç Just: “Fairtrade és la suma de moltes aliances i cadenes de valor globals. Tot i així, en necessitem moltes més que se sumin al projecte: empreses, consumidors i, en definitiva, una societat bolcada amb la feina que estem fent per construir un món més just i sostenible”, ha indicat.

Dades Fairtrade Ibérica

Per la seva banda, Álvaro Goicoechea, Director de Fairtrade Ibèrica, ha ofert les darreres dades de vendes de productes certificats amb el segell Fairtrade al nostre país: més de 136 milions d’euros a través de 325 marques i 1895 productes, fet que suposa un increment del 4% en marques i 9% en assortiment respecte de l’any anterior. “El 2020 hem aconseguit créixer per sobre del 7% amb les dificultats que va suposar la pandèmia. Tot i la forta reculada que van experimentar dos productes molt lligats al sector de l’hostaleria com són cafè i el sucre, que van caure un 9% i 5% respectivament, el Comerç Just ha continuat creixent al nostre país gràcies a l’impuls dels productes amb cacau ( 14%) i el fruites (12%)”, ha assegurat el Director de Fairtrade Ibérica.

“El 2020 hem aconseguit créixer per sobre del 7% amb les dificultats que va suposar la pandèmia”

Els reptes del 2022

Tot i els números positius, Goicoechea ha afirmat que no cal conformar-se i esperen seguir creixent el 2021 i els propers anys. “En consum per càpita, els números d’Espanya (2,87 euros) són encara inferiors als d’altres països europeus i del món. Volem que el consumidor ens trobi fàcilment, i això vol dir estar en més punts de venda i guanyar distribució. També volem que ens coneguin perquè ens escullin, per la qual cosa volem guanyar notorietat de marca”.

Precisament i, en aquest sentit, Julieta Tourne, Digital Content Manager de Fairtrade International, ha exposat a la jornada informativa el nou posicionament de marca ‘Future is Fair’ (‘el Futur és Just’) que el segell líder de Comerç Just ha presentat a nivell global amb motiu del ‘Mes Fairtrade’. “Aquest nou posicionament va molt més enllà d’un logo i un eslògan, té a veure el que associa un consumidor quan veu la marca Fairtrade, la cosa que ve a la ment”, ha afirmat.

Álvaro Goicoechea, Director de Fairtrade Ibérica
Álvaro Goicoechea, Director de Fairtrade Ibérica

Cal preguntar-se… Com seria un món en què el que és just és la norma? Aquesta és la raó de ser de Fairtrade, que la justícia econòmica, social i mediambiental sigui tan natural com el fet de respirar”, ha afegit Julieta Tourne.

El lideratge de Fairtrade al comerç just internacional

A nivell global, Fairtrade ha continuat consolidant el seu lideratge durant els darrers anys. Les últimes xifres de l’organització internacional, corresponents al 2020, certifiquen que Fairtrade va en el camí correcte cap a aquest futur just que protagonitza el nou posicionament: 2.552 empreses i més de 37.000 productes certificats a 131 països amb unes vendes superiors als 9.900 milions de euros.

“Volem que el consumidor ens trobi fàcilment, i això vol dir estar en més punts de venda i guanyar distribució”

Per fer arribar al consumidor els productes d’alta qualitat i sabor, amb un recorregut ètic i fins a les llars de tot el planeta, Fairtrade certifica tota la cadena d’aprovisionament sota la supervisió de l’auditoria independent Flocert. Tot un sistema global centrat a garantir que es protegeix el medi ambient i es respecten els Drets Humans dels gairebé 2 milions d’agricultors i treballadors que treballen i col·laboren amb Fairtrade als 71 països on es cultiven i produeixen els productes amb segell Fairtrade de Comerç Just .

Testimonis de Lidl, Azucarera, Cafés Novell i Oxfam Intermon

Azucarera

Com a conclusió de la jornada, diversos representants de diferents empreses que han confiat en Fairtrade van oferir el seu testimoni animant que altres marques escullin el segell líder per certificar els seus productes de Comerç Just. Isabel Vasserot, Directora de Relacions Institucionals i Sostenibilitat d’Azucarera, ha destacat que “des de fa uns anys, vam veure que el mercat del comerç just començava a enlairar-se i els nostres clients ens demanaven productes certificats. Triem Fairtrade perquè és el segell més reconegut i perquè és garantia de comptar amb un sistema certificat i auditat a l’origen”.

Lidl

L’aposta de grans cadenes de distribució ha estat un factor decisiu per a l’exponencial creixement del Comerç Just durant els darrers anys a Espanya. Un exemple d’això és Lidl, que com afirma la seva Directora de RSC a Espanya, Michaela Reischl, “des del 2018, tenim tots els productes que contenen cacau certificats amb el segell Fairtrade, ja que engloba criteris com el respecte al medi ambient i posa a el centre a les persones, cosa que està en línia amb la nostra política de responsabilitat social corporativa”, a la qual cosa afegeix que “a més, aquesta certificació ens ajuda a desenvolupar projectes molt concrets alineats amb l’Agenda 2030”.

Cafés Novell

Manel Batet, Training & Communication RSC Manager de Cafés Novell, ha destacat que la certificació Fairtrade “ens garanteix la traçabilitat a tota la cadena de subministrament fins al consumidor final i ens ajuda a transmetre als nostres clients ia la societat els valors de responsabilitat i sostenibilitat”.

Oxfam Intermón

Por la seva part, Francisco Juan Pitarch, Responsable del Àrea de Marketing i Vendes d’Oxfam Intermón, ha subratllat que “Fairtrade aporta garanties externes a qualsevol organització que vol treballar amb productes del Comerç Just i que les quatre grans àrees d’actuació que treballa el segell líder de certificació s’alineen amb bona part de la missió la seva organització: igualtat de gènere , protecció de la infància i dels drets dels treballadors, i lluita contra el canvi climàtic”, ha finalitzat.

Sobre Fairtrade

Fairtrade és el segell líder que certifica productes de comerç just. Treballa per a la sostenibilitat de les persones i el planeta. Fairtrade és una organització independent que representa 1,7 milions de productors i treballadors a tot el món. Posseeix la marca registrada FAIRTRADE que apareix a més de 35.000 productes. Fairtrade, auditada de manera independent, ha estat pionera en estàndards i programes centrats en el producte, des de la seva creació el 1997.

Fairtrade Ibérica representa l’organització a la península i gestiona l’ús del segell a Espanya i Portugal. La nostra feina es dirigeix ​​a empoderar els productors, treballar amb empreses i involucrar els consumidors per aconseguir així un món més just i sostenible.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here