Ja sabem o hem llegit sobre els efectes negatius en la salut com a disruptors endocrins, potencials cancerígens, etc. en consumir, involuntàriament, residus de plaguicides. Però nous estudis llancen dades realment preocupants de com aquestes substàncies poden a més afectar l’equilibri redox del nostre organisme i processos inflamatoris. També afecten la vida silvestre. Aquestes substàncies s’han associat amb un risc més alt de malalties cardiovasculars, càncer i defectes de naixement.

estrès oxidatiu
123rf Limited©fancytapis

Què són els pesticides?

Els pesticides o plaguicides són substàncies químiques o agents biològics importants que dissuadeixen o maten les plagues que poden afectar negativament els cultius. Els pesticides es poden agrupar en diferents famílies químiques, com els organoclorats, organofosforats, organofluorats, carbamats, piretroides, herbicides de bipiridil, triazina herbicides, triazoles i herbicides de cloroacetanilida. L’ús de plaguicides ha continuat augmentant, ja que encara es considera el mètode més eficaç per reduir aquest problema i augmentar la productivitat. A nivell mundial, s’estan utilitzant al voltant de 2 milions de tones de pesticides cada any i la Xina és el productor més gran de plaguicides, seguit pels Estats Units i Argentina. El continu augment de la població mundial és la principal excusa per la qual hi ha hagut un augment de la demanda de productes agrícoles com els pesticides.

Uns 3 milions de treballadors en països en desenvolupament experimenten enverinament sever per plaguicides cada any

L’Organització Mundial de la Salut ha estimat que al voltant de 3 milions de treballadors en països en desenvolupament experimenten enverinament sever per plaguicides cada any, dels quals aproximadament 18.000 eventualment moren. L’ampli ús de pesticides per a fins agrícoles i no agrícoles (per exemple, indústria, llars individuals, etc.) de tot el món, indica la importància d’aquests compostos, però els riscos adversos involucrats per al medi ambient, la vida silvestre i la salut humana, en realitat, no estan prou investigats. És clar que els individus que apliquen pesticides en activitats agrícoles, ocupacionals o els entorns residencials tenen un alt risc d’exposició directa, però la població, en general, també hi pot estar exposada i als seus productes de degradació, no només a través dels aliments, sinó també a través de l’aigua, l’aire o la pols.

Estrès oxidatiu

En estudis recents s’ha observat una cosa nova i amb molta importància, sembla que l’exposició a pesticides té un efecte advers comú, la inducció d’estrès oxidatiu en diferents tipus de cèl·lules i models animals. Però què és l’estrès oxidatiu? És un procés que es dóna a l’organisme quan no pot compensar la quantitat de substàncies oxidants que es produeixen a les cèl·lules amb les seves defenses antioxidants. Els oxidants s’acumulen i això és l’inici de moltes malalties com ara càncer, inflamació crònica, malalties cardiovasculars, neurodegeneratives, etc.

L’exposició a plaguicides és capaç d’alterar el funcionament normal de diferents òrgans al cos

L’exposició a plaguicides és capaç d’alterar el funcionament normal de diferents òrgans al cos, inclosos els del sistema nerviós, endocrí, immunològic, reproductiu, renal, cardiovascular i respiratori i l’augment de l’estrès oxidatiu sembla que hi és darrere. L’oxidació és un procés normal en el funcionament cel·lular però quan hi ha un augment, els nostres materials es fan malbé donant lloc a senyalitzacions cel·lulars que alguna cosa no va bé. Per exemple, si hi ha un senyal d’una gran acumulació de substàncies oxidants a nivell cel·lular s’activen senyals d’inflamació per eliminar i reparar aquest teixit danyat. I aquests senyals d’inflamació poden ser l’inici de molts problemes. És prioritari que el focus d’atenció sigui la reducció del perjudici que aquestes substàncies poden ocasionar, per això cal més estudis per determinar el detall i la magnitud de l’impacte dels pesticides en la salut humana i del medi ambient.

pesticidas y estrés oxidativo
123rf Limited©macrovector. Pesticides i fertilitzants nocius per al medi ambient

Pesticides i seguretat alimentària

Hi ha hagut diverses crides i campanyes per utilitzar menys pesticides i tenir aliments més segurs a tot el món, i especialment a la Unió Europea (UE), on més d’un milió de ciutadans de 22 estats membres van donar suport a una iniciativa per prohibir un herbicida sistèmic de ampli espectre anomenat glifosat a causa dels seus possibles efectes cancerígens en humans. Tot i això, la incessant demanda de productes agrícoles a gran escala continua provocant un augment en l’ús i la formulació de pesticides nous i més potents.

El desenvolupament de l’alimentació ecològica i el consum de productes ecològics és realment una qüestió prioritària

Segons l’últim informe de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) la major part dels aliments no ecològics que es comercialitzen a Europa són dins dels límits permesos, però els que tenen més pesticides, sobrepassant moltes vegades aquests límits, són aliments tan saludables com les maduixes, el raïm i les cols. Aquestes dades coincideixen amb les d’un altre informe realitzat amb aliments comercialitzats als EUA en què es posa de manifest que els més contaminats per aquests residus són les maduixes, espinacs, col, kale, nectarines, pomes, raïms, cireres, préssecs, peres, pebrots, api i tomàquets.

Amb totes aquestes dades cada vegada és més obvi que el desenvolupament de l’alimentació ecològica i el consum de productes ecològics és realment una qüestió prioritària, per això, quan els escollim per a la nostra cistella de la compra, estem, sens dubte, apostant per una millor salut. Que el mercat ecològic europeu augmenti és una bona notícia, tot i que encara hi ha molt de recorregut per fer.

Fonts:

Autora: Laura I. Arranz, Dra. Farmacèutica Dietista–Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022