Jesús Bastante (1961, Ciudad Real) és llicenciat en Filologia Clàssica i la seva inquietud per a donar una resposta conscient a la pregunta ‘què és una bona alimentació’ l’acompanya des de jove. Des de fa 18 anys, és director de Vendes de Taifun, empresa referent a Europa en l’elaboració de tofu ecològic i productes derivats.

Jesús Bastante

Què significa per a tu la producció ecològica?

Un tracte respectuós del sòl, del medi ambient, de la naturalesa, del clima, sumat al gust per una alimentació sana, vital i de sabors autèntics. Tot en un context de relacions humanes positives, inspiradores i d’una economia del bé comú.

Com va ser el teu primer contacte amb ‘el BIO’?

Vaig néixer en una família de pagesos d’un poble de la Manxa en un temps en què “el Bio” era l’estàndard, l’estat natural, primigeni del camp. En aquesta immediatesa del que és natural es va conrear la meva sensibilitat durant la infantesa. Amb disset o divuit anys, se’m va obrir com un llibre fascinant el món del vegetarianisme, del tofu i del bio.

«Com més vegetal i ecològic és un aliment, més vital, apetitós i saludable és el seu consum i l’experiència que ofereix»

Consumir/produir aliments ‘plant based’ però no ecològics és coherent?

Tots dos atributs van plegats i es potencien mútuament. Com més primari de la terra i menys transformat és un ingredient o un aliment, com més vegetal i ecològic, més vital, més apetitós i saludable és el seu consum i l’experiència que ens ofereix.

Hi ha greenwashing en el món de la proteïna vegetal?

Constato una transformació excessiva i creixent en els aliments d’aquesta categoria. Em disgusta la profusió amb què es busca la imitació de textures, gustos i formes de la carn, amb la consegüent degeneració d’ingredients naturals. El fet que molts d’aquests productes a més no siguin ecològics accentua encara més la seva pobresa de contingut. Quan els productes es defineixen com a substituts d’alguna cosa, perden la seva naturalitat i sacrifiquen la seva identitat. La carn és carn, les lleguminoses són lleguminoses i el tofu és el tofu. Ni més ni menys! L’atractivitat, el valor i la personalitat dels productes autèntics es constata en la longevitat mil·lenària que ha aconseguit per exemple el tofu, no com a substitut de res, sinó com a font de molt. Tot el que no té aquesta base d’autenticitat acaba cansant i morint. Ni tan sols és necessari combatre-ho.

«Em disgusta la profusió amb què es busca la imitació de textures, gustos i formes de la carn, amb la consegüent degeneració d’ingredients naturals»

Ens podries parlar del valor de l’excel·lència i premium que caracteritza el tofu de Taifun?

La base de qualitat del tofu de Taifun està en la nostra cultura i cultius. Tota la soja prové dels nostres 130 pagesos a Alemanya, França i Àustria. La qualitat proteínica de les nostres espècies de soja i la seva adequació perfecta a la producció del tofu són la clau, al costat de la nostra vocació i dedicació al tofu mateix. Viu en la nostra marca una essència de respecte, identificació i admiració per aquest meravellós aliment que ens motiva a produir-lo, a (re)crear-lo i a oferir-lo. Potser és semblant al que sent un bon mestre artesanal del tofu japonès. Aquí està la clau també per a entendre l’entusiasme que desperten els productes de Taifun en els consumidors que s’acosten per primera vegada a ells. El seu sabor conquista el paladar i és expressió al mateix temps de qualitat, dels valors intrínsecs de la marca.

La resta és haver estat perseverants i conseqüents durant decennis al principi de qualitat, a un saber fer artesanal i a una qualitat asseverativa de les relacions humanes que hem anat teixint amb els nostres pagesos i proveïdors, els nostres clients i els nostres treballadors.

«La qualitat proteínica de les nostres espècies de soja i la seva adequació perfecta a la producció del tofu són la clau»

Quines dades espereu obtenir del projecte1.000 jardins: A la cerca de varietats autòctones de soja’, en col·laboració amb milers de jardiners d’Alemanya?

Es tracta de trobar dades que mostrin l’adequació entre sòls, clima, espècie de soja i qualitat de tofu: en quins sòls, sota quines condicions climàtiques creix millor i és més productiva quina espècie de soja, que al seu torn permeti fabricar un tofu de textura elàstica, bon sabor i un blanc immaculat. En edicions anteriors vam encertar-la amb espècies que ens permeten avui reaccionar adequadament als extrems climàtics de sequera o de pluviositat desmesurada als que ens enfrontem, també en el centre d’Europa. El treball continua per a identificar espècies de soja que convisquin millor amb flors, convertint els cultius en camps multicolors, nodrint a insectes, corregint l’erosió del sòl i alegrant amb la seva estètica cromàtica a l’ull humà.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2022