S’entén com a insum el “conjunt d’elements que prenen part en la producció d’altres béns”. En agricul· tura, es troben en forma de fitosanitaris, substrats, fertilitzants i vitamines que s’apliquen al cultiu amb l’objectiu de nodrir el sòl, protegir les plantacions davant de plagues, prevenir i/o tractar malalties i millorar la qualitat postcollita. La gran majoria, però, són substàncies de síntesi (coure, oli mineral, nitrats) que resulten conflictives per a la producció ecològica. Doncs el Reglament (CE) 834/2007 limita la gestió i la fertilització natural del sòl a l’ús de substàncies naturals o derivades, o fertilitzants minerals de baixa solubilitat, excloent-ne els fertilitzants minerals nitrogenats i els OMG (Organismes modificats genèticament).

insumos ecológicos
123rfLimited©dyrelena

Amb l’augment de la producció ecològica en els darrers anys, la necessitat de disposar de fertilitzants i productes fitosanitaris aptes per a aquest sistema productiu és imperativa. “Atès que a l’agricultura ecològica no es pot utilitzar aquests insums, hem buscat alternatives a aspectes o tècniques d’adob en ecològic compatibles amb el medi ambient, de síntesi orgànica, sense tractament químic”, explica el president del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Vicente Faro.

La base dels insums ecològics són microorganismes fàcils de multiplicar que, en introduir-se a la terra, poden captar el nitrogen atmosfèric i oferir-lo a la planta d’una manera fàcil d’assimilar. Donada la seva condició orgànica, a diferència dels insums de síntesi, són una alternativa biodegradable i innòcua per als animals, les persones i el medi ambient, accessible i rendible.

Els insums ecològics són una alternativa biodegradable, innòcua, accessible i rendible

Els insums de síntesi “necessiten molta energia per fabricar-se”, explica Faro. I afegeix: “Les empreses que elaboren productes fitosanitaris veuen aquesta línia de recerca. Estem convertint una fertilització que és compatible tant en agricultura convencional com ecològica i que resulta més barata. Podem utilitzar un altre tipus de fertilització, que introduïda de manera comunitària no contamina aqüífers, abarateix el cost i manté la producció”.

Moltes de les tecnologies i les eines necessàries per a l’estandardització dels insums ecològics estan molt avançades. Recentment, el projecte RELACS, impulsat per FiBL, va validar alternatives i solucions viables als insums de síntesi conflictives. El repte més gran, assenyalen els investigadors, és la creació de fulls de ruta intel·ligents per a la seva imple· mentació efectiva.CAECV logo Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2023