La història de Catalunya es troba entrellaçada amb la cultura, l’herència tradicional i el paisatge vinícola que s’han convertit en emblemàtics del territori. El cultiu de la vinya va arribar a través de les rutes mediterrànies gràcies a les antigues civilitzacions gregues i romanes, i des de llavors, els ceps, les vinyes, els cellers i els vins han estat elements constants en la narrativa històrica. En les últimes dècades, una nova ona de viticultors i cellerers està revolucionant la indústria del vi a la regió a través de la producció de vi ecològic.

vi ecològic a Catalunya
123rfLimited©alexsalcedo1

La vinya, el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya

El sector vitivinícola català aposta per la producció i l’elaboració de vins ecològics. Segons les darreres dades recollides pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) en l’Informe 2022 sobre la Producció Agrària Ecològica de Catalunya, la vinya és el principal conreu ecològic de Catalunya.

Amb 29.082 hectàrees, la vinya és el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya i ja representa el 51,2% del total de vinya del territori. Per superfície, Barcelona és la província que acumula més hectàrees de vinya ecològica, seguida de Tarragona. Totes dues acumulen més del 87% de la vinya ecològica de Catalunya.

Una nova ona de viticultors i cellerers està revolucionant la indústria del vi a la regió a través de la producció de vi ecològic

Pel que fa al percentatge de vinya ecològica sobre el total de la vinya cultivada, Barcelona és la demarcació amb un percentatge de producció de vi ecològic més alt sobre el total, comptabilitzant el 66,3%. La segueixen les províncies de Lleida (57,8%), Girona (41,6%) i Tarragona (38,6%).

Les dades demostren que la vinya ecològica ha anat augmentant de manera continuada a Catalunya, acumulant un creixement del 417,84% en superfície cultivada en els últims deu anys. D’entre les principals agroindústries ecològiques, destaca el creixement dels cellers: l’any 2022 va tancar amb 369 empreses, registrant un augment del 6,65%.

Les estadístiques de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques de Catalunya, l’any 2022 el 20% de la superfície de vinya ecològica d’Espanya es concentrava a Catalunya. Actualment, la vinya ecològica catalana ja representa el 20% de la vinya ecològica d’Espanya, situant-se com la segona comunitat autònoma amb més superfície de vinya bio, només superada per Castella – La Manxa. En l’àmbit internacional, la vinya ecològica catalana representa més del 5% del total de vinya ecològica del món.

Producció ecològica, producció sostenible

El moviment cap a la viticultura ecològica es basa en la premissa que el vi no sols ha de ser un producte de qualitat excepcional, sinó que també ha de ser sostenible i respectuós amb el medi ambient. Aquesta filosofia ha portat a un ressorgiment de les pràctiques agrícoles tradicionals, la preservació de la biodiversitat i l’adopció de mètodes de cultiu més respectuosos amb l’entorn natural.

Amb 29.082 hectàrees, la vinya és el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya i ja representa el 51,2% del total de vinya del territori

“El cultiu de vinya és també una manera sostenible de cuidar i endreçar el territori, ja que no tan sols representen una bella imatge del nostre paisatge de manera endreçada sinó que desenvolupen, en algunes zones de Catalunya, una funció especial d’evitar possibles incendis entre masses forestals. Per això la sostenibilitat està present al conreu de la vinya i la seva producció, pel fet que participa d’una manera activa a equilibrar el territori i a endreçar i respectar l’entorn natural del nostre país” assenyala l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), un organisme autònom adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que desenvolupa tasques de tutela i control del sistema de protecció de vins de qualitat, experimentació en viticultura i enologia, formació i promoció dels vins de qualitat i divulgació de la cultura del vi.

La producció ecològica és un sistema que té com a objectiu l’obtenció de productes de màxima qualitat respectant el medi ambient, sense utilitzar productes químics de síntesi. Els seus mètodes limiten les pràctiques agràries agressives, per la qual cosa permeten potenciar la fertilitat dels sòls agrícoles, tot evitant la contaminació del medi ambient i la pèrdua de la biodiversitat, i mantenint la qualitat al producte final.

D’aquesta manera, les vinyes ecològiques catalanes es conreen sense l’ús de productes fitosanitaris de síntesi química, la qual cosa redueix la contaminació del sòl i l’aigua, i en molts casos es fomenta la biodiversitat mitjançant la plantació de cobertes vegetals i la creació de refugis per a la fauna silvestre. Cal destacar, en aquest sentit, el clima mediterrani de la regió, amb hiverns suaus i estius càlids i secs, és propici per a la viticultura ecològica, ja que redueix la necessitat de tractaments químics.

La principal diferència que presenten els vins ecològics respecte dels no ecològics es troba en la matèria primera, ja que el raïm ha de provenir de cultiu ecològic certificat. A Catalunya, és el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) l’autoritat de control encarregada d’auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics.

L’interès en els vins ecològics no es limita als productors, ja que els consumidors també estan buscant vins més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient

Tradició i innovació: redefinint la indústria vitivinícola

L’interès en els vins ecològics no es limita als productors, ja que els consumidors també estan buscant vins més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Per això denominacions d’origen catalanes que estan liderant el camí en la producció de vi ecològic, com ara les DO Penedès, DOQ Priorat i DO Empordà, són cada vegada més populars en restaurants i enoteques a Catalunya i en el mercat internacional.

A més, la creixent consciència sobre la sostenibilitat està impulsant l’adopció de pràctiques ecològiques en tota la cadena de subministrament del vi, des de la producció fins a la distribució i l’envasament.

El vi ecològic a Catalunya és un testimoniatge de com la innovació aporta valor al món del vi i redefineix el futur de la indústria vitivinícola. Els viticultors i cellerers catalans demostren que és possible produir vins d’alta qualitat mentre es protegeix l’entorn natural i es fomenta la sostenibilitat.

Amb el suport de:
Generalitat Sempre Endavant

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2023