Alberto Dez

Em refereixo a les vaques lleteres. L’encanteri que ens ofereixin el benefici de la seva llet sense necessitat de procedir al seu sacrifici, pot portar-nos a un error de percepció. Pot fer-nos pensar que el seu pas per aquest món no està subjecte necessàriament a la seva mort comercial i que, per tant, el respecte per la seva vida les eximeix de les fatigues de saber-se carn d’escorxador. Bast miratge. La vida ofereix més oportunitats al sofriment que la mort.

De totes les maneres en què podem retorçar l’existència d’una vaca lletera, hi ha certes pràctiques especialment agressives. Actualment aquests animals viuen immersos en un cicle continuat de embaràs / part / embaràs repetit fins a l’avorriment, o fins que, d’afartament, rebenten. En la seva intel·ligència natural, la reacció de les vaques davant tant embaràs no desitjat era la reducció de la seva productivitat. L’aixeta s’assecava. El ramader no podia sinó consentir en l’anhelat descans de la mare que, per uns mesos, deixava de ser mare per ser vaca. Era el “període sec”.

No obstant això l’aplicació de la tecnologia i la selecció genètica al col·lectiu boví ens va permetre, com a humans, posar fi a tant esbarjo. Les vaques d’ara gairebé no necessiten “períodes secs” per recuperar el mannà de les seves mamelles. El peatge boví davant l’empatx de maternitat ha estat molt elevat. Deformacions grotesques, mamitis, mobilitat limitada i en definitiva reducció de la seva esperança de vida. Una vaca lletera de 10 anys, a l’equador de la seva vida, és ja considerada una vaca “vella”, improductiva.

quan la vaca no riu

No s’acaba aquí el calvari. Una vegada que ha parit els seus fills, aquests li són arrencats abans de deslletar atès que és més barat alimentar artificialment als vedells, o sacrificar-los, que permetre que segueixin malbaratant  la llet que la seva mare produeix per a la fabricació de formatge, per exemple.

És urgent dotar-nos d’una legislació europea que millori les seves condicions de vida

Una altra bola. Les vaques lleteres surten a passejar, i pasturar. Mentida a mitges. L’accés al prat, i el temps d’estada en el mateix, no està subjecte al desig de la vaca sinó a la relació en entrades prat / pinso. Que la balança es decanti per un o altre dependrà de factors com ara nombre d’animals, preu del pinso, mà d’obra necessària, disponibilitat de pastura, condicions climàtiques, temps consumit, capacitat organitzativa, factors tots ells molt importants que no tenint res a veure amb l’etologia de la vaca decideixen el seu destí final. Si la versió “pinso” resulta més rendible ¿per què treure-les a passejar? L’estada més o menys permanent dels animals a l’interior d’una nau implica gairebé sempre la seva subjecció. Animals geomètricament organitzats i immobilitzats amb cordes o cadenes en línies que permeten el màxim ús matemàtic de la seva capacitat de producció en un espai limitat …

Transcorreguts 10 anys, en el millor dels casos, aquestes vaques canvien de denominació. Ja no són animals de “producció”, són animals de “desvieje”, tremenda paraula sinònima, en el cas de les vaques, d’incapacitat, desnonament. Acabaran en un escorxador com carn de tercera. El cercle s’ha tancat.

No vull dir amb això que els ramaders tinguin una vida fàcil. El que sé és que la de les vaques no ho és. És urgent dotar-nos d’una legislació europea que millori les seves condicions de vida. Regular sobre “períodes secs”, deslletament de vedells, accés a l’exterior i sistemes d’amarratge ha d’entrar, sí o sí, en l’equació. El contrari seria prendre el pèl a les vaques.

Autor: Alberto Díez, director d’ANDA (Associació Nacional per a la Defensa dels Animals).