L’arribada de la Tardor porta el descens de la temperatura, així com canvis bruscs entre el dia i la nit; no sabem molt bé quina roba posar-nos, tan aviat tenim fred com calor i comencen així a aparèixer els primers refredats, que s’anticipen a l’estació hivernal

Durant aquest període, i fins a l’arribada de l’hivern, el nostre organisme entra en un procés d’adaptació a la nova estació on el sistema immune participa activament per a protegir-nos de les agressions externes

La apiteràpia i especialment l’ús del pròpolis, poden ajudar-nos a estar més protegits i a enfortir i mantenir unes defenses fortes.

El Pròpolis és una substància gomosa i resinosa que produeixen les abelles a partir de la recol·lecció de gomes i resines de diferents plantes, gemmes i escorces d’arbres, després les transformen i elaboren la substància que anomenem Pròpolis.

En la composició del pròpolis destaca la seva gran riquesa en diferents bioflavonoides, que li confereixen les propietats antisèptica, antibiòtica i antioxidant. Al pròpolis se li atribueixen també propietats antimicòtiques, antiinflamatòries, cicatritzants, antial·lèrgiques i analgèsiques. Utilitzat des de l’antiguitat, en l’actualitat diferents estudis científics avalen les seves propietats úniques per a la cura de les afeccions del sistema respiratori durant l’estació hivernal, ampliant el seu ús en les afeccions genito-urinàries i digestives.

propoleo

La presa de pròpolis durant el canvi estacional, junt a una dieta equilibrada i variada, que inclogui les fruites i verdures que ens ofereix l’estació, ens ajudarà a protegir-nos i mantenir-nos vitals. Cal augmentar l’aportació de fruites i verdures amb alt contingut en vitamina C, com la llimona, taronges, mandarines, i en general tots els cítrics, també el kiwi, la magrana, l’acerola, etc. Entre les verdures destaquen el pebrot vermell i verd , el julivert i tota la família de les crucíferes (cols), com el bròquil, coliflor, colinap, col, raves etc.

Convé a més no oblidar el paper que juguen els bulbs (all, ceba, porro) com expectorants, antiinflamatoris i fluïdificants de la mucositat. Si el refredat arriba, recordar evitar els lactis i substituir-los per begudes vegetals (civada, arròs, sèsam… etc.) I assegurar una correcta higiene intestinal, en la que ens poden ajudar la presa de probiòtics i prebiòtics.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques