Els malalts de Covid-19 amb deficiència de vitamina D tenen moltes més probabilitats de tenir resultats clínics severs: el risc d’ingressar a l’UCI és 20 vegades més gran. S’estan fent proves tant a Europa com a Amèrica de Nord per avaluar si la vitamina D podria emprar-se per tractar o prevenir la malaltia, tal com recull Natural Products Global aquesta setmana.

COVID-19: La deficiencia de vitamina D aumenta el riesgo de ingresar en la UCI

La vitamina D o calciferol, coneguda com vitamina antiraquítica, és un heterolípid del grup dels esteroides. La produeix el cos com a resposta a l’exposició als raigs del sol. Tot i que no és l’única font d’aportació de la vitamina, ja que la podem obtenir dels aliments que prenem, animals o vegetals, o de suplements vitamínics.

El seu dèficit es relaciona amb moltíssimes malalties, algunes molt greus: òssies, atacs al cor o infarts, diabetis tipus 1 i 2, artritis reumatoide, fibromiàlgia i molts tipus de càncer. Ara també amb la Covid-19.

Dos estudis realitzats per investigadors a Irlanda van cridar l’atenció internacional al destacar el paper potencial de la vitamina D en la preparació de les defenses del cos contra la Covid-19. Els investigadors irlandesos van descriure la vitamina D “com un potent micronutrient que modifica el sistema immune” i van suggerir que, en nivells suficients, podria tenir un paper important en la protecció d’adults vulnerables, particularment aquells que són obesos i aquells amb pre condicions pulmonars existents: tots dos grups entre els quals se sap són més susceptibles a les complicacions de la COVID-19.

Les dades obtingudes a Europa i Amèrica de Nord que revelen que els grups ètnics minoritaris negres i asiàtics es veuen desproporcionadament afectats per COVID-19, i és més probable que morin, van plantejar més preguntes sobre el paper de la vitamina D. Si bé és probable que els factors socioeconòmics contribueixin a això, hi ha una creixent preocupació: sembla que l’absorció deficient de vitamina D de la llum solar en persones amb pell més fosca pugui estar jugant un paper important. Així mateix, els grups de gent gran poden ser més susceptibles a les complicacions greus de COVID-19 a causa de el mal estat de la vitamina D.

Tant Itàlia com Espanya han experimentat altes taxes de mortalitat per Covid-19, i en tots dos països hi ha nivells mitjans de vitamina D més baixos que a la majoria dels països de nord d’Europa. Això es deu en part al fet que les persones del sud d’Europa, en particular els ancians, eviten el sol fort, mentre que la pigmentació de la pell també redueix la síntesi natural de vitamina D. La suplementació amb vitamina D és baixa al sud d’Europa, en canvi, als països nòrdics és una cosa comuna i fins i tot obligatòria.

A finals d’abril, un grup de 25 investigadors internacionals van signar una carta a la revista BMJ, British Medical Journal, sobre aquest tema, escrita per l’expert nord-americà Robert A Brown, president de la Societat McCarrison. Brown, qui, en un article de principis d’aquest any, “va plantejar la hipòtesi que la deficiència de vitamina D pot comprometre significativament la funció de resposta immune respiratòria, el que augmenta en gran mesura el risc d’hospitalització, gravetat i mortalitat de COVID -19″, demana que es duguin a terme noves investigacions urgents en l’estat de la vitamina D i els resultats COVID-19.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020