Aquest any el Congrés Ecològic Europeu (European Organic Congress) 2020 se celebrarà en format online. El certamen és un interessant espai de coneixement i debat per als professionals de sector ecològic europeu, i d’especial utilitat per a aquells professionals catalans amb vista a incrementar els seus coneixements sobre el sector, les seves estructures i la seva actualitat político-legislativa a nivell comunitari.

12th European organic congress ifoam eu bioaustria 12è Congrés Ecològic Europeu: Salut, Ecologia, Justícia i Cura

Després d’avaluar els riscos derivats de la crisi excepcional derivada de l’COVID-19, els organitzadors de Congrés han optat per l’edició online, excepcionalment gratuïta per a aquest any, el que brinda una oportunitat excel·lent a tots els actors de el sector ecològic català i espanyol per ser-hi, en l’únic esdeveniment que reuneix totes les parts implicades a nivell europeu, escoltant i interactuant amb els experts i agents polítics, en cinc sessions programades per als dies 1, 2 i 3 de juliol de 10:00 a 13:30 en que es debatrà sobre com es dibuixa el futur de l’agricultura i l’alimentació europea. El congrés està organitzat per IFOAM EU, que lluita per l’adopció de sistemes ecològics, socials i econòmics a Europa basats en principis ‘bio’.ifoam eu logo congreso ecológico europeo european organic congress IFOAM EU: Lluitant per l'adopció de sistemes ecològics, socials i econòmics a EuropaEl programa del congrés és el següent:

1 de Juliol: Nova Regulació ecològica de la UE

Sessió d’obertura de Congrés amb la ministra d’Alimentació i agricultura alemanya, Julia Klöckner, el president de l’associació BÖLW, Felix Prinz Zu Löwenstein i el president d’IFOAM EU. L’ecològic en acció!

La sessió comptarà amb exemples sobre com transformar l’alimentació i agricultura europea cap a la sostenibilitat, centrant-se en la Nova Regulació ‘Bio’ Europea que s’aplicarà a partir de l’1 de gener de 2021 encara que hi ha propostes per a posposar-la un any més fins al Gener de 2022. Parlaran Nicolas Verlet, Marian Blom, Georg Eckert i Michel Reynaud, amb Emanuele Busacca de moderador.

2 de Juliol: 25% de sòls agrícoles conreats en ecològic per 2030. Com pot contribuir-hi la PAC?

Per al segon dia està previst començar amb una sessió sobre com la política agrària comuna (PAC) ha de contribuir a assolir l’objectiu previst en l’estratègia “del camp a la taula” (farm to fork), un objectiu del 25% de sòl en agricultura ecològica per a l’any 2030 descentralitzant el sistema donant més poder a dissenyar les mesures concordes a les seves necessitats específiques a les diferents regions. En aquesta sessió es debatrà sobre les possibles interaccions entre les negociacions de l’actual PAC i els objectius de l’estratègia ‘Del camp a taula’. Wolfgang Burtshe, director general d’agricultura i desenvolupament rural de la Comissió Europea, obrirà la sessió en la qual participaran ell mateix, al costat de Norbert Lins i Jan Plagge, president de Bioland / IFOAM EU. Moderarà Eduardo Cuoco, director d’IFOAM EU.

Eduardo Cuoco, IFOAM EU Director. In the background, the workshop conclusions mural
Eduardo Cuoco, Director d’IFOAM EU al Congrés Ecològic Europeu (European Organic Congress) de 2018 a Vienna

A continuació es debatrà el proper pla d’acció ecològica per promoure l’agricultura ecològica i contribuir a un sistema alimentari més sostenible. Hi participen Nathalie Sauze-Vandevyver, Thomas Fertl. Moderarà Peter Röhrig. S’estructura la sessió en tres grups que debatran com els plans d’acció ecològica poden ser una eina poderosa 1: per fer que la producció d’aliments sigui resistent, 2: per equilibrar els mercats en les onades de conversió i 3: per enfortir les cadenes de valor ecològiques.

3 de Juliol: Agricultura europea i sistemes alimentaris resilients en un món post COVID-19

La crisi del COVID-19 ha posat en relleu la importància d’agricultors, grangers, processadors i treballadors de l’alimentació i la necessitat de valorar-los millor. També la fragilitat de l’actual sistema alimentari amb cadenes llargues de producció vulnerables a les restriccions de transport i a les fluctuacions de mercat sumat al canvi climàtic.

En aquesta sessió es debatrà com fer més resilient la nostra producció d’aliments més lligada a l’àmbit local amb cadenes de subministrament curtes. També es parlarà de com reduir l’impacte de la producció d’aliments pel que fa a biodiversitat i destrucció d’hàbitats i com fer que la cria de bestiar sigui menys propensa a la disseminació de malalties, del Pla de Recuperació de la Comissió Europea i del Pacte Verd Europeu. Els ponents seran Stella Kyriakides, Tassos Haniotis, Olivier de Schutter, Sarah Compson i Sebastian Treyer, moderats per Eric Gall.

Tancaran el Congrés el president d’IFOAM EU (serà escollit el 30 de juny) i Felix Prinz Zu Löwenstein, president de BÖLW.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020