En el domini de la nutrició, explorar els vincles entre dieta i salut és fonamental per a l’establiment de les bases d’un bon funcionament del sistema immunològic. Reforçar les defenses, a través del que mengem, s’ha tornat indispensable, si volem que el nostre sistema immune actuï amb eficiència. La inclusió en la dieta de certs nutrients  pot millorar la immunitat i brindar-nos protecció contra les malalties i les agressions externes.

La relación entre las defensas y una buena salud intestinal

Com actuen en el nostre organisme, aquests nutrients?

La seva manera d’actuar es basa en el reforç i l’optimització del funcionament del sistema immune. A més, alguns d’aquests compostos naturals, gràcies al seu elevat potencial antioxidant, porten a terme activitats d’eliminació de radicals lliures i actuen com antiinflamatoris i reparadors de les mucoses. És important saber que més del 65% de les cèl·lules immunes en el cos es troben a l’intestí. Depurar l’intestí i mantenir una bona salut intestinal, consumint els aliments adequats, és fonamental per tenir unes defenses fortes.

Depurar l’intestí i mantenir una bona salut intestinal, consumint els aliments adequats, és fonamental per tenir unes defenses fortes

Les dades epidemiològiques suggereixen que la ingesta d’aliments rics en certs fitoquímics pot protegir-nos contra les malalties i agressors externs com són els agents infecciosos. Aliments com les baies de saüc, de groseller, els nabius… i en general els fruits vermells, els contenen. Aquests compostos tan importants per enfortir la immunitat, també actuen com a grans antioxidants, que ens ajudaran al control de la inflamació.

La inclusió en la dieta de fruits vermells afecta de manera positiva a les nostres mucoses, tant a la respiratòria com a la intestinal

Les baies de saüc i de groseller negre, són dos indispensables per les seves propietats medicinals associades al seu contingut en polifenols, o compostos amb propietats antioxidants, antiinflamatòries i fins i tot antivirals, de demostrada eficàcia. La inclusió en la dieta d’aquests fruits vermells, afecta de manera positiva a les nostres mucoses, tant a la respiratòria com a la intestinal, i actuen contrarestant l’estrès oxidatiu, contribuint també a la reducció de la inflamació i a la reparació de les mucoses danyades per una infecció. Els concentrats de baies de saüc i groseller negre podem trobar-los en forma de xarop balsàmic units també a altres substàncies d’interès per al nostre sistema respiratori i immunològic, com són: el pròpolis, els extractes de plantes com la farigola, el trepó, la regalèssia i els olis essencials com l’eucaliptus radiata, la ravintsara i la murta. La combinació de tots ells pot constituir una bona ajuda per a potenciar les nostres defenses i combatre els agressors externs.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020