Estem en un moment important de negociacions de la PAC. IFOAM Organics Europe i el moviment ‘bio’ europeu reclamen una PAC més ambiciosa per protegir el clima, el medi ambient, la salut dels ciutadans, la dels sòls, i una vida digne pels agricultors. El moviment per a l’agricultura i l’alimentació ecològica fa una crida als diputats al Parlament Europeu per augmentar el nivell d’ambició de la reforma de la política agrícola comuna (PAC) i assegurar-se que contribuirà a assolir els objectius de les estratègies de “Farm to Fork” (de la granja a forquilla) i Biodiverity per assolir la sostenibilitat sistemes alimentaris el 2030.

PAC: un fracàs complet de la classe política

Jan Plagge, president d’IFOAM Organics Europe, adverteix: “Ara és el moment de revertir les crisis climàtiques i de biodiversitat. Els responsables polítics haurien d’aprofitar aquesta oportunitat per reconèixer que els diners públics haurien de destinar-se a béns públics. No és una opció mantenir set anys de statu quo a la política agrícola europea “. Va continuar: “Per protegir el nostre clima i medi ambient, necessitem que els objectius de les estratègies Farm to Fork i Biodiversity estiguin plenament integrats a la PAC. L’ambició de la Comissió d’expandir l’agricultura ecològica al 25% de la terra de la UE és factible amb les polítiques adequades, i això inclou un major suport de la PAC per als agricultors que opten per adoptar pràctiques agroecològiques “.

Les esmenes de compromís acordades pels principals grups polítics no tenen ambició i són decebedores

“Encerclar el 30% dels diners del primer pilar per als esquemes ecològics és un pas positiu, però no hauria de fer-se a costa de sacrificar el pressupost per a mesures agroambientals de desenvolupament rural al pilar 2. Els pagaments a les àrees de restriccions naturals (ANC) haurien de ser romandre fora de les esgrimes ambientals del pilar 2, tal com va proposar la Comissió Europea”, va advertir Kurt Sannen, president del IFOAM OE Farmers Interest Group. “Però els eurodiputats encara tenen l’oportunitat d’assegurar-se que la PAC contribuirà als objectius de les estratègies Farm to Fork i Biodiversity i que els plans nacionals de la PAC inclouran objectius i un suport adequat per fer Europa més ecològica”, va concloure.

El moviment ecològic europeu fa una crida als eurodiputats a votar a favor de les esmenes de la Comissió de Medi Ambient que s’han tornat a presentar per al ple, especialment les d’agricultura ecològica. Segons IFOAM Organics Europe, els estats membres haurien d’incloure als seus plans estratègics de la PAC una anàlisi de la producció del sector ecològic i establir un objectiu nacional per augmentar la quota de terres sota gestió ecològica, tenint en compte l’objectiu de la UE i la seva base nacional. A més, els pagaments de conversió i manteniment ecològics no haurien de ser en cap cas inferiors als pagaments actuals, que ja són insuficients en molts estats membres per mantenir-se al dia amb els tipus de conversió actuals a l’agricultura ecològica.

Des del dimecres i fins a divendres, els eurodiputats votaran (virtualment) pel futur de la nostra PAC. El 19 d’octubre, també s’espera que els ministres d’Agricultura dels estats membres acordin una posició comuna sobre la PAC.

En declaracions en una roda de premsa virtual d’IFOAM Organics Europe, Jan Plagge també ha comentat que “Algunes persones encara pensen que l’agricultura antiga pot continuar sent la que dibuixi l’agricultura europea. Això no es així, el que era vàlid fa 20 anys no val ara. Els polítics no son gens valents. No pot ser que els agricultors que entreguin béns públics a la societat no siguin recompensats. No pot haver-hi un 60% de la inversió en direct payments del Pilar I: la propera dècada serà horrible: els diners dels contribuents han de moure’s de direct payments a pagaments relacionats amb l’impacte ambiental dels agricultors”. Plagge ha recalcat també que “Tenim una enorme bretxa entre la política dels objectius i els objectius i la política de decisions i regulacions”.

La proposta d’IFOAM Organics Europe

Arribar en 14 anys (2 períodes de la PAC) a que l’status quo tingui 0. 0% en direct payments, 100% en mesures relacionades amb el clima i el medi ambient. Es proposa començar ara en un 30% dedicat a Eco-Schemes i anar pujant cada any fins arribar al 70%. “Això aniria bé pels agricultors, que necessiten una perspectiva a llarg plaç clara i uns objectius ben definits”, diu Jan Plagge.

Què cal evitar

Els problemes habituals en l’agricultura són els preus a nivell mundial. Quan els agricultors europeus busquen vendre els seus productes, necessiten un preu estable i just, per tal cal ensure fair income for farmers i alhora aconseguir els targets europeus fixats a les estratègies Fark to Fork i Biodiversity. Cal evitar el circle viciós dels ambientalistes i ecologistes clamant que no es fa prou i dels agricultors dient que hi ha massa pocs recursos, i és que en aquest sentit la CAP es troba en un munt molt similar que fa 20 anys: els límits i la legislació pel que fa a la la petgada climàtica i als aspectes ecològics han canviat però no molt.

Com s’ha arribat fins aquí

“La proposta de l’antiga Comissió era molt conservadora i estava en un camí de prolongació de l’statu quo”, va dir Jan Plagge, president d’IFOAM Organics Europe, que destaca el poc poder per transformar l’espectre agrícola de la UE que hauria tingut aquesta proposta. Després d’aquesta primera proposta poc ambiciosa, i ja un cop entrada la nova Comissió encapçalada per Ursula von der Leyen, es presenta una proposta més positiva tan el la ‘Brussels bubble’ com en les converses dels estats membres. D’aquesta voluntat ambiciosa en surten les estratègies “Farm to Fork” (F2F) i Biodiversity, que formen part del Pacte Verd Europeu. El moviment ‘bio’ va acollir les estratègies i els objectius que n’han derivat amb molta esperança: “Tot el que es vol fer ara amb el Pacte Verd Europeu ha estat un canvi rellevant. S’han posat objectius sobre la taula”, diu Plagge.

Però amb la inseguretat derivada del Covid-19, els actors més conservadors del panorama comunitari es posicionen en contra dels canvis que no s’estimen com a imprescindibles -i aquí és on rau el gran error, doncs una reforma ambiciosa de la PAC és imprescindible-. L’argument d’aquests actors conservadors, entre els que es troben els grups més majoritaris de la cambra, és el de protegir una economia ja molt malmesa per la pandèmia actual. Així, a la votació d’aquesta setmana s’hi ha arribat ja no amb els objectius marcats en les estratègies F2F i Biodiversity, sinó amb la necessitat d’establir polítiques concretes. I és aquí on ja no és tan fàcil prendre decisions valentes i ambicioses: hi ha molts recursos en joc i molta pressió. Tanta, que segons Jan Plagge la proposta és “un fracàs complet de la classe política“. I es que la proposta actual no farà que veiem una transformació de l’alimentació i l’agricultura a la Uníó Europea, i necessitem urgentment un canvi: els diners dels contribuents europeus, de la ciutadania europea, han d’anar a public goods, a béns públics, en benefici del conjunt de la societat. No es pot continuar amb la lògica de pagar a qui més extensió de terra tingui.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here