Una forma de mirar l’ecològic i l’hidropònic és veure’ls a tots dos com a actius valuosos entre les eines que disposem per a l’agricultura sostenible. Tots dos són sistemes de cultiu ‘de bucle tancat’ eficients en recursos, que ofereixen importants beneficis ambientals i socials.

Només cal afegir aigua: la batalla sobre la "hidroponia ecològica"
123rf Limited©macmackyky

L’estratègia de la hidroponia

Però l’agricultura ecològica i la hidroponia (on els cultius alimentaris es conreen sense sòl, generalment en aigua amb infusió de nutrients) representen enfocaments molt diferents. L’ecològic s’arrela en pràctiques que promouen sòls saludables i biològicament actius i es resumeix en el lema del cultiu ecològic ‘alimenta el sòl, no la planta’. Els sistemes hidropònics i altres sistemes de cultiu sense sòl es basen en l’estratègia contrària.

Camí a la col·lisió

Als Estats Units, l’harmonia anterior entre els productors ecològics i hidropònics s’ha posat a prova severament en els darrers anys per l’expansió del concepte “d’hidroponia ecològica”.

Des de fa 25 anys, el Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) ha certificat sistemes hidropònics i altres sistemes sense sòl com a orgànics segons l’esquema USDA Organic. Però en els darrers anys s’ha generat una creixent resistència a aquesta tendència per part de la comunitat ecològica dels Estats Units i el llançament d’una campanya sorollosa per ‘mantenir el sòl ecològic’.

Els sistemes hidropònics, de vegades coneguts com a granges verticals, són capaços de produir grans rendiments de collita a partir d’una petjada física molt petita

Les picabaralles es van acabar el 2017 quan el National Organic Standards Board (NOSB) dels Estats Units va votar controvertidament a favor de continuar permetent que els cultius desenvolupats hidropònicament es comercialitzessin com a ecològics. Aquesta decisió va conduir directament a la formació del Real Organic Project, un  moviment dirigit per agricultors creat per “distingir els productes cultivats en sòl dels cultivats segons USDA Organic”.

Sistemes de granges verticals

Poc després de la votació, Dave Chapman, un productor ecològic de Vermont, va advertir que “arribaria una onada de hidroponia a la certificació ecològica”. Va dir que la decisió del NOSB de recolzar el cultiu sense sòl ens “portaria a la creació d’una nova etiqueta ecològica”. Poc després que Chapman fes aquestes observacions, el Real Organic Project va llançar el Real Organic Standard per permetre als agricultors com ell diferenciar-se visiblement del esquema USDA Organic.

Els sistemes hidropònics, de vegades coneguts com a granges verticals, són capaços de produir grans rendiments de collita a partir d’una petjada física molt petita, sovint utilitzant infraestructures de baix cost. Vol dir que els productors d’hidroponia orgànica poden oferir preus significativament més baixos que els altres productors ecològics.

Competència deslleial

Molts agricultors ecològics diuen que això equival a una competència deslleial, ja que els cultius certificats ecològics de cultiu hidropònic no han de ser etiquetats com a tals. Així, tal com va assenyalar recentment el comentarista ecològic nord-americà, Max Goldberg, “la hidroponia no només no té res a veure amb la fertilitat del sòl, sinó que també crea un terreny de joc desigual entre els productors ecològics”.

Els marges més alts que permet la hidroponia han atret l’interès dels inversors rics. Això empeny la hidroponia cap a una producció cada vegada més gran, i s’allunya més de la “utopia de les ciutats verdes”, en el seu moment pensada, en què les xarxes de productors sense sòl alimenten els urbanites verds, sans i sostenibles.

Entre ells, operadors hidropònics líders com AeroFarms i Plenty han aconseguit inversions de centenars de milions de dòlars, ja que han desplegat instal·lacions agrícoles verticals de fins a 12.000 m2.

123rf Limited©Luiz Ribeiro Ribeiro

El panorama europeu

A Europa, la hidroponia ecològica no és un tema tant viu com als EUA. Segons les normes ecològiques de la UE, es prohibeix l’ús de productes hidropònics i aquapònics i el nou Reglament ecològic de la UE cimenta fermament el “principi de producció de cultius relacionats amb el terra i la nutrició de les plantes principalment a través de l’ecosistema del sòl”. El Reglament actualitzat també eliminarà gradualment l’ús de ‘llits delimitats’, un tipus de sistema de cultiu en contenidors que s’utilitza habitualment als països nòrdics, que anteriorment podia certificar-se com a ecològics.

La unitat de 7.000 m2 de Nordic Harvest a Dinamarca és la més gran d’Europa fins ara. El Regne Unit no es queda enrere amb una instal·lació de 5.000 m2 de 17 pisos

Mentrestant, el sector hidropònic s’està expandint ràpidament a tot el continent. Els operadors estan construint granges verticals que rivalitzen amb la mida de les instal·lacions més grans dels EUA. La unitat de 7.000 m2 de Nordic Harvest a Dinamarca és la més gran d’Europa fins ara. El Regne Unit no es queda enrere amb una instal·lació de 5.000 m2 de 17 pisos.

Però la hidroponia no sempre consisteix en un creixement a escala industrial. Grow Bristol, amb seu a l’oest de la ciutat d’Anglaterra, és un bon exemple d’un esquema hidropònic dirigit per la comunitat, dissenyat per subministrar aliments frescos durant tot l’any a residents i restaurants locals “sense el fort consum d’aigua i la degradació ambiental de l’agricultura industrial”.

Enfrontament entre persones amb els mateixos objectius

L’escriptor del New York Times, Dan Nosowitz, diu que la tendència cap a un mercat hidropònic altament comercialitzat ha creat un “lamentable debat que enfronta a persones amb molts dels mateixos objectius en ment”. Ell diu que “els activistes ecològics i els petits agricultors hidropònics volen créixer de manera sostenible, en el seu nucli”, però han estat dividits per forces comercials i decisions polítiques que poques vegades estan relacionades amb els petits agricultors.

Però, malgrat les al·legacions de la hidroponia: aliments ‘nets’ lliures de pesticides, un 95% menys d’aigua que l’agricultura de camp, rendiments elevats entre ells; molts en el sector ecològic pensen que només ofereix solucions limitades.

“One trick pony” No val per a tot

El veterà comentarista ecològics del Regne Unit, Lawrence Woodward, qualifica la hidroponia de “one trick pony” (quelcom que és bo només per una cosa o que no val per a tot), degut a la gamma limitada de cultius alimentaris als quals és adequat (principalment micro hortalisses i verdures d’amanida de fulla).

Tots dos són sistemes de cultiu ‘de bucle tancat’ eficients en recursos, que ofereixen importants beneficis ambientals i socials

Patrick Holden, fundador del Sustainable Food Trust, porta la discussió completa al sòl. Compara l’alimentació de plantes mitjançant nutrients químics en solució a l’alimentació per via intravenosa d’un pacient de l’hospital. Segons ell, té un paper important en el tractament de malalties greus, però en relació amb la producció d’aliments “exclou el paper vital del sòl com a “estómac” de la planta, trencant la matèria orgànica i completant cicles de nutrients, dels quals molts ecosistemes planetaris en depenen en última instància”.

Autor: Jim Manson, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021