Rica en vitamines com la B6, la vitamina C, la tiamina i minerals com el ferro, el calci, el coure i el ferro, la mel ecològica ha estat reconeguda durant segles pels seus valors nutricionals. La creixent demanda de productes naturals amb beneficis saludables, en auge en aquests últims anys, és el principal motor del creixement d’aquest mercat, cada vegada més gran i consolidat a escala internacional.

miel ecológica
Bresca de mel ecològica i degotador. 123@lightfieldstudio

Mel ecològica: superfície i valor de mercat

D’acord amb l’últim informe The world of organic agriculture de FiBL (2021), hi ha més de 3 milions de ruscos ecològics a tot el món, la qual cosa representa aproximadament el 3,4% del total. La gran majoria es concentren a Europa (47%) i Amèrica Llatina (30%). Àfrica se situa en tercer lloc (14%). Per regions, el Brasil és el país amb més ruscos ecològics amb un total de 629.939 ruscos, seguit de Zàmbia (368.274) i Bulgària (264.069). 

La creixent preferència dels consumidors per triar aliments saludables i sostenibles va disparar el mercat mundial de la mel ecològica en 2020. El seu valor va aconseguir els 698,70 milions de dòlars el 2020 i les previsions de la consultora Reports and Data estimen que continuï creixent a una taxa anual del 8,10%, arribant a facturar 1.205,26 milions de dòlars l’any 2027.

Ja hi ha més de 3 milions de ruscos ecològics a tot el món

En concret, Europa és el major actor del mercat mundial, amb un valor de 67 milions de dòlars i una quota de mercat del 39%. Amèrica del Nord se sitúa en segon lloc, amb una quota del 31%. D’altra banda, la regió d’Àsia-Pacífic, i en concret la Xina, destaca pel seu ràpid desenvolupament del mercat, a una velocitat de creixement especialment alta. 

El producte més importat

La mel és el principal producte d’origen animal importat en el mercat ecològic, registrant la xifra de gairebé 18.000 tones importades en 2019, segons destaca FiBL. Al seu costat, altres productes com els ous, lactis o carns eren insignificants: el conjunt de les seves importacions no arribaven a sumar una tona. El Japó, el Regne Unit, Itàlia i Bèlgica són els principals països importadors del producte.

miel ecológica
Procés d’extracció de la mel. 123@MaksimKamyshanskii

Paral·lelament, també ha augmentat el nombre de llançaments de productes de diferents tipus, sabors i envasos. Actualment, el mercat se segmenta en mel de Manuka, mel de trèvol, mel de fajol, equinacea, mel de romaní, mel d’ametlles, sàlvia i altres tipus de mel.

De tots ells, destaca la demanda de mel d’ametlla, que segons dades de Reports and Data, registrarà la major taxa de creixement del mercat durant els pròxims anys: un 9,44%. Aquests factors, juntament amb la creixent conscienciació dels consumidors sobre els nombrosos beneficis per a la salut que comporta l’ús del producte, augmentaran significativament les importacions de mel.

La mel és el producte ecològic d’origen animal més importat del món

Pel referent a la distribució, el segment offline és el més important del mercat. Els supermercats i els hipermercats són els dos principals canals a través dels quals els consumidors poden triar entre una varietat de sabors de mel ecològica. L’accessibilitat a nombrosos punts de venda, l’ampli horari de funcionament i la disponibilitat són les principals raons del creixement d’aquest mercat. Per això, és probable que aquest segment registri una taxa de creixement anual i constant del 7,93% fins a 2027.

Certificacions ecològiques, garantia de qualitat

L’apicultura ecològica està en auge i continuarà creixent a escala mundial, impulsada per la creixent demanda de mel ecològica i altres productes apícoles usats en alimentació, medicina i estètica.

No obstant això, un dels principals reptes del sector apícola és el procés de conversió de la indústria convencional als sistemes ecològics. La falta d’accés a coneixements d’apicultura ecològica i els processos de certificació, assenyala FiBL, són els obstacles més importants, al costat del control de plagues amb mètodes ecològics, als quals l’apicultura ecològica s’enfronta avui.

colmena ecológica
Apicultor treballant en un colmenar ecològic. 123@ LukinaOlga

Actualment hi ha molts països que fabriquen mel ecològica certificada. A la Unió Europea, per exemple, les certificacions es regeixen pel compliment de normes ineludibles: els colmenares han d’estar situades en terrenys que assegurin que en un radi de 3 quilòmetres les fonts de nèctar i pol·len estan constituïdes essencialment de cultius ecològics o, en el seu cas, de vegetació silvestre. Així es garanteix una distància suficient per a evitar la contaminació dels ruscos per pesticides i herbicides i assegurar la salut de les abelles.

En alguns països, a més, existeixen organitzacions que recolzen i regulen aquestes pràctiques ecològiques com, per exemple, la Soil Association, fundada al Regne Unit en 1946. Als Països Baixos, el terme «biologisch» (ecològic) està protegit per llei i només pot aplicar-se a productes que compleixin la norma SKAL 995, que estén les garanties ecològiques en tot el procés de producció, recol·lecció, preparació i envasament. Mentre que als Estats Units s’exigeix la certificació del Departament d’Agricultura (USDA) per a poder etiquetar els productes de mel com a «ecològics», garantint així que la mel que els fabricants declaren com a ecològica és pura i proporcionant seguretat en els consumidors.

La importància de cuidar a les abelles

La producció de mel ecològica impulsa l’ús de bones pràctiques agrícoles per a mantenir l’equilibri i la diversitat de l’ecosistema agrícola, donant suport a l’ús sostenible dels recursos naturals, el benestar dels animals, la qualitat del medi ambient i la salut humana. En aquest sentit, les certificacions són garantia de qualitat, seguretat i sostenibilitat en la producció del producte.

abejas
La pol·linització de les abelles és clau per a mantenir la biodiversitat. 123@TengkuAzam

Cada vegada són més les iniciatives i institucions que es desenvolupen per a protegir les abelles i preservar la salut del planeta. En 2015, per exemple, les organitzacions ecològiques FiBL, Demeter, Naturland i Apicon van crear una nova plataforma apícola: el IFOAM Apiculture Fòrum (IAF), amb l’objectiu d’impulsar la transició a l’apicultura ecològica i les pràctiques tradicionals i sostenibles.

Destaca també el projecteSave Bees andFarmers (Salvar les abelles i els apicultors) format per una xarxa de més de 140 ONG mediambientals, organitzacions d’agricultors i apicultors, fundacions benèfiques i institucions científiques distribuïdes per tota la Unió Europea, que treballen juntes per a conciliar l’agricultura, la salut i la biodiversitat.

La producció de mel ecològica manté l’equilibri i la diversitat de l’ecosistema

Mel Muria: una de les millors mels ecològiques del món

Des del Perelló (Tarragona), la família Muria ha unit el saber fer dels seus avantpassats, la qualitat agroambiental de les muntanyes mediterrànies i la tecnologia més avançada per a crear una gamma de productes apícoles d’altíssima qualitat. Apicultors des de 1810, Mel Muria destaca en el mercat ecològic per la seva qualitat i els seus valors empresarials.

La mel que surt dels seus ruscos es ven en les millors botigues especialitzades i gurmet espanyoles i de tot el món. Considerada un producte premium, s’exporta a més de 15 països.

Mel Muria miel ecológica

Llançada l’any 2016, la seva gamma Muria BIO, ofereix pol·len natural i fins a 11 varietats de mel produïdes sota sistemes ecològics i sostenibles. El seu extens catàleg es complementa amb una col·lecció de Xarops, Suplements Alimentaris i Gominoles bio, destacant els recentment estrenats Caramels, els primers d’Europa elaborats amb mel ecològica i amb un embalatge 100% compostable. Actualment estan disponibles en 4 sabors: mel i llimona, mel i eucaliptus, mel i pròpoli i mel i gingebre).

La seva mel s’obté dels més de 2.000 ruscos que Mel Muria té distribuïts per la Península Ibèrica. De fet, el Mediterrani es considera una zona especialment favorable per a la producció apícola. «El clima càlid del Mediterrani permet que l’abella produeixi durant més mesos que en comparació als altres països», explica Rafel Muria, propietari de Mel Muria. «El temps de floració que tenim és superior que a la resta d’Europa. La gran varietat de flors típiques del nostre territori ens permet elaborar mels úniques, començant al Febrer amb la flor d’ametller i acabant a l’Octubre quan encara tenim floracions», afegeix.

Miel Muria
Gamma ecològica Muria BIO de Mel Muria.

Qualitat reconeguda a escala internacional

Mel Muria és sinònim de qualitat. Les seves mels de muntanya, de romaní, de bosc, de flor del taronger, de mil flors, de farigola i de bruc han estat guardonades amb multitud de premis estatals i internacionals. Entre ells es troben el III Concurs Hispanolús de Mels Ecològiques, que situen tres de les seves mels entre les millors d’Espanya i els Premis BIOLMIEL 2020, que consoliden el lideratge de les mels ecològiques de Muria a nivell internacional. També compten amb el reconeixement Great Taste Awards 2020 de Londres, el major reconeixement d’excel·lència del món gastronòmic, sent la primera i única marca espanyola a aconseguir dues estrelles en el certamen.

Considerada un producte  premium, la mel de Muria s’exporta a més de 15 països

Mel ecològica i de qualitat

«El secret per elaborar una mel sostenible i de qualitat és el conjunt de la passió i l’experiència que s’ha transmès de generació en generació. Els apicultors de la família Muria treballem amb les abelles des de 1810, seguint les tradicions i la manera de fer dels nostres avantpassats. Per nosaltres és una gran satisfacció treballar a la natura amb les abelles. Quan aquest treball es reconeix, representa un immens honor per tot l’equip que forma Muria», destaca Rafel Muria.

Precisament, la visió empresarial de Muria va més enllà de cuidar a les abelles. També encara diverses accions per a preservar la biodiversitat i promoure la pol·linització per a produir un impacte beneficiós per al planeta. Prova d’això és que aquest 2021 Muria ha certificat la primera mel sota el sistema de certificació forestal més implantat en el món de Gestió Forestal Sostenible d’Europa, el PEFC.

Mel Muria
Els apicultors de Muria tenen 2.000 ruscos distribuïts per la Península Ibèrica.

Cudiar del futur a través de l’apicultura ecològica

«És importantíssim tenir cura de les abelles per a que puguin seguir amb la seva tasca. Centenars de cultius (pomes, cireres, ametlles, maduixes, melons) depenen de la pol·linització de les abelles i altres insectes», explica el propietari de Mel Muria. «La gran sort que tenim és que la mel la fan les abelles, no la fem els humans. Nosaltres només ens encarreguem de respectar el producte i ficar-lo al pot de la manera més natural i ecològica possible. Així, quan arribi a casa del consumidor, pugui gaudir del tresor que les abelles extreuen de les flors, en el seu estat més pur», afegeix.

Cada cop més, els pagesos i apicultors treballen per què els seus cultius i floracions siguin el més naturals possible. «La mel ecològica és un futur gairebé immediat. Són els propis consumidors els que valoren més aquest tipus de productes. La intenció és preservar el futur perquè les generacions vinents puguin gaudir dels recursos naturals que ofereix el planeta», conclou Rafel Muria.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021