Trametes versicolor, conegut com a cua de gall dindi, és un fong de bonics colors amb forma de ventall, que com el seu nom suggereix, recorda la cua d’un gall dindi oberta i estesa.

Trametes versicolor
123rfLimited©123bogdan

Què és el trametes versicolor?

És un fong llenyós molt comú que creix sobre soques d’arbres, frondoses principalment. En funció del lloc on creixi desenvoluparà una gran diversitat de mides, formes i colors. El trobem en boscos de frondoses d’Amèrica del Nord, Europa i Àsia. La seva consistència llenyosa el fa un mal comestible, pel que el seu ús habitual és mitjançant infusió o extracte.

Beneficis del fong trametes versicolor

El fong de cua de gall dindi és un dels fongs medicinals millor investigats. Degut a la seva composició nutricional, i a l’abundància de principis químics beneficiosos per a la salut, és un extraordinari aliat en el tractament del càncer. És usat com a complement a la quimioteràpia, augmentant la supervivència dels pacients. A la Xina se’l coneix amb el nom de iun zhi i és usat com bolet medicinal per la medicina tradicional xinesa (MTC). Tant a la Xina com al Japó s’empra en immunoteràpia contra el càncer.

És usat com a complement a la quimioteràpia, augmentant la supervivència dels pacients

Estimula el sistema immunològic

Trametes versicolor és el fong medicinal principal per estimular el sistema immunològic. Els seus beneficis són inqüestionables. Augmenta la funció del sistema immunològic i estimula la producció de citosines. Promou la resposta immune activant i inhibint els diferents tipus de cèl·lules immunològiques. Presenta activitat antimicrobiana, antiviral i antiinflamatòria. Augmenta la producció de les cèl·lules NK, cèl·lules assassines naturals. Són limfòcits integrants del sistema immunitari innat encarregats de la defensa de l’organisme. La seva funció és destruir les cèl·lules infectades, les cèl·lules canceroses i regular la resposta immune.

Els seus beneficis són inqüestionables. Augmenta la funció del sistema immunològic i estimula la producció de citosines

Conté la quantitat més alta de betaglucans de tots els fongs. Les propietats anticancerígenes i inmunoactivadores són atribuïdes a dos polisacàrids lligats a proteïnes, el polisacàrid K (Krestin, PSK) i el polisacàrid pèptid (PSP). Al Japó s’ha estudiat de manera especial la glicoproteïna Krestin. La PSK forma part de diversos fàrmacs utilitzats per enfortir el sistema immunològic i és administrada en la immunoteràpia del càncer des dels anys 80. Està demostrat que pot reduir el desenvolupament cancerigen induït per mutàgens. És beneficiós com a coadjuvant en el tractament de càncer d’estómac, d’esòfag, colorectal, mama i pulmó. A la Xina també tenen un medicament similar, basat en el PSP, l’efecte immunomodulador del qual és més fort que el basat en el PSK.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2021