RECOMANAT PER
Sol Natural

Arribada la Tardor, és el moment clau per pujar les nostres defenses i prevenir possibles virus i refredats, a través de la dieta i ajuda d’aliats naturals que potencien el nostre sistema immune i digestiu.

De fet, el 70-80% del nostre exèrcit immunològic resideix en el nostre intestí. La seva mucosa està connectada amb les nostres cèl·lules immunològiques, els limfòcits de tipus T i B, i és també habitada per la valuosa microbiota intestinal, autèntics soldats de funció coadjuvant i coneguda també com flora intestinal. Aquesta ajuda a protegir-nos i lluitar contra infeccions, inflamacions i trastorns immunològics, tot i que no només això, també interfereix en el nostre metabolisme i sistema nerviós. El seu estat doncs, determina el nostre estat de salut i possible risc de patir malalties, de manera que per a garantir unes defenses òptimes, és imprescindible mantenir un sistema digestiu net, funcional i saludable.

Per a això, és recomanable aportar per una banda, el menjar favorit de la nostra microbiota anomenada fibra prebiòtica fermentable (és a dir, no digerible) i polifenols. Es troben bàsicament en verdures i fruites com en els porros, carxofes, all, ceba, xicoira, plàtan, fruits vermells, magrana, kiwi, raïm, aranja, poma, etc. A més de en les llavors de lli i de chia en remull, així com en les algues, cacau, te verd i espècies. Tampoc poden faltar els aliments rics en midó-resistent, com són el moniato, la patata, llegums i grans integrals com l’arròs i la civada (preferiblement sense gluten), sempre cuits i després refredats perquè compleixin amb el seu propòsit en el nostre intestí. Es poden reescalfar si es desitja, sempre que no superin els 140 graus màxim.

defensas defenses

Per garantir unes defenses òptimes, és imprescindible mantenir un sistema digestiu net, funcional i saludable

D’altra banda, és igual d’important aportar aliments fermentats amb funció probiòtica per anar repoblant el nostre batalló i que aquest tingui una bona diversitat, i es trobi en quantitats òptimes. En la dieta comptem amb el xucrut (col fermentada), kimchi (versió coreana), salsa de soja Tamari (sense gluten), pasta de miso, les prunes umeboshi i derivats, els confitats, el tempeh i begudes com l’aigua de quefir o el te kombucha.

Pel que fa a nutrients, els imprescindibles per al nostre sistema immunitari que no poden faltar aquesta tardor són la vitamina C, el zinc i els fitonutrients com el alil-sulfur, les xantofil·les i carotens. És recomanable una aportació regular d’all i ceba, cítrics, kiwis, fruits vermells, verdures de fulla verda com el julivert, ortigues, la col kale, col, també la col llombarda i bròquil, el gingebre, la cúrcuma, pebrot, pastanagues, carbassa, bolets shiitake, fruits secs i llavors entre d’altres …

I per últim però no menys important, hi ha un elixir de la natura a destacar pel seu caràcter antisèptic, gràcies al seu contingut en flavonoides antibacterians i enzims antiinflamatoris, el Pròpolis. Es tracta d’una substància extreta de les resines dels arbres i produïda per les abelles per protegir els seus ruscs i actua també com a antifúngic i antiviral, a més de ser un fabulós antibiòtic natural. És utilitzat per reduir la durada dels refredats, inflamació i dolor a la gola, així com els episodis que cursen amb tos. Es recomana prendre-ho en tintura diluït en aigua o fins i tot, encara millor, amb mel pura, per a augmentar així el seu poder curatiu gràcies a l’efecte sinèrgic que es crea entre tots dos. També el seu ús pot ser a nivell tòpic, com a excel·lent cicatritzant de ferides i cremades lleus a la pell.

Per una prevenció intel·ligent i natural, per poder gaudir de la tardor com es mereix!

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia
Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017