Ja fa uns anys que es va descobrir la importància dels bacteris que habiten el nostre organisme i és un camp que no es deixa d’estudiar i de sorprendre’ns amb la relació directe que tenen aquests microorganismes amb la nostra salut digestiva, però també emocional i del sistema immune.

Bacterias inteligentes, salud digestiva e inmunidad

Els bacteris

La microbiota intestinal, abans coneguda com a flora intestinal, és el conjunt de microorganismes que hi habiten: ja s’estima que es compon de més de 100 bilions de microorganismes amb més de 1.000 espècies diferents de bacteris.

La microbiota es distribueix en diferents parts del cos: sobretot està al colon, però també a l’intestí prim, a l’estómac i a la boca.

Quant més diversa sigui la microbiota intestinal més salut tindrem. Cada persona té un perfil de la microbiota intestinal únic que es comença a programar des de l’úter de la mare.

En els primers anys de vida hi ha diversos factors que promouen tenir una bona o mala microbiota intestinal, però els principals serien el naixement per part vaginal i la lactància materna en exclusiva fins als 6 mesos i complementària fins als 2 anys. També hi influeixen la relació amb mascotes, germans o amics i l’entorn, evitant l’efecte bombolla d’un excés d’higiene.

En edat més adulta, també hi contribuirà si fem exercici o no, el nivell d’estrès, l’exposició a tòxics i medicaments (antibiòtics, antiàcids, antidepressius i AINES) i el tipus d’alimentació.

Salut digestiva i sistema immune

Entre les funcions metabòliques de la microbiota intestinal destaquen la digestió i absorció d’hidrats de carboni, que no podem digerir pel nostre compte, la síntesis de vitamines (K i B12) o la síntesi d’àcids grassos de cadena curta com a resultat de la fermentació de fibra dietètica. A més, participa en l’efecte protector de la mucosa intestinal, la gran muralla de defensa del nostre organisme.

La microbiota també modula el sistema immune protegint-nos front el creixement de bactèries residents, potencialment patògenes, i front a la invasió d’agents infecciosos externs.

La microbiota intestinal es pot “reprogramar” amb uns hàbits d’alimentació i d’estil de vida adequats i amb l’ajuda dels probiòtics

No és d’estranyar que la seva alteració (disbiosi) provoqui trastorns o malalties relacionades amb el sistema digestiu com la diarrea o estrenyiment, candidiasis (intestinal o vaginal) celiaquia o malalties inflamatòries intestinals. També moltes altres que van més enllà: obesitat, síndrome metabòlica, diabetis tipus 1 i 2, malalties autoimmunes, ansietat, estrès, depressió, al·lèrgies o asma, entre d’altres.

Per tant, una bona o mala salut intestinal condiciona la salut global del nostre organisme.

Bacteris intel·ligents

Encara que no compliu els requisits d’una bona programació neonatal, tenim una bona notícia: la microbiota intestinal es pot “reprogramar” amb uns hàbits d’alimentació i d’estil de vida adequats i amb l’ajuda dels probiòtics.

Els probiòtics, per definició, són microorganismes que quan s’administren en quantitats adequades són beneficioses. En els darrers anys s’han convertit en una potent eina terapèutica per tractar diverses patologies i restaurar la biodiversitat del nostre ecosistema intestinal.

Actualment, hi ha una gran oferta de probiòtics i hem d’aprofitar el gran ventall de combinacions de gènere, espècie i soca per tractar diferents patologies com per exemple: Bifidobacterium lactis BPL1 per controlar els nivells de glucosa , Lactobacilus plantarum LP per baixar el colesterol, Lactobacilus acidophilus NCFM per millorar les digestions o Bifidobacterium lactis BL-04 per augmentar les defenses.

PATROCINAT PER
BioverQue las articulaciones no te paren

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here