La Comissió Europea ha llançat l’Estratègia «Del camp a la taula» (From Farm to Fork), la iniciativa emblemàtica del nou Pacte Verd Europeu, que busca la transició a un sistema alimentari sostenible que salvaguardi la seguretat alimentària i garanteixi l’accés a dietes saludables.

La Comisión Europea busca fomentar dietas saludables

Un dels punts de la nova estratègia és promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar la transició a dietes saludables i sostenibles. “Les pautes actuals de consum d’aliments són insostenibles, tant des de la perspectiva de la salut com de l’entorn. Mentre que, a la UE, la ingesta mitjana d’energia, carn vermella, sucres, sal i greixos segueix superant les recomanacions, el consum de cereals integrals, fruites i hortalisses, lleguminoses i fruits secs és insuficient”, recull el document.

Per això, des de la Comissió Europea aposten per reduir el consum de carn vermella (inclou la carn de boví, de porcí, d’oví i de cabrum) i totes les carns transformades. “El pas a una dieta basada més en els vegetals amb menys carn vermella i transformada, i amb més fruites i verdures no només reduirà el risc de malalties amb perill per a la vida, sinó també l’impacte mediambiental del sistema alimentari”.

La recerca i la innovació són dos motors fonamentals per aconseguir sistemes alimentaris sostenibles, saludables i integradors, tal com considera la Comissió. Així, en el marc d’Horitzó Europa, la prolongació d’Horitzó 2020 i el proper Programa Marc Europea de Recerca i Innovació, proposa dedicar 10.000 milions d’euros a R + I en alimentació, bioeconomia, recursos naturals, agricultura, pesca, aqüicultura i medi ambient, així com en l’ús de tecnologies digitals i solucions basades en la naturalesa per al sector agroalimentari. “Un àmbit de recerca clau estarà relacionat amb el microbioma, els aliments procedents dels oceans i els sistemes alimentaris urbans, així com amb l’augment de la disponibilitat i el proveïment de proteïnes alternatives, com les proteïnes vegetals, microbianes, marines i basades en insectes, i els substituts de la carn”, detalla la Comissió.

El boom de las proteínas vegetales

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2020