Què és el pròpolis? Per a què serveix? Com pot ajudar-me? Aquestes són algunes de les preguntes que tots ens fem quan sentim parlar d’aquesta meravellosa substància natural, procedent de l’apicultura.

propóleo y defensas fuertes

Què és el pròpolis?

Les abelles obreres el produeixen a partir de nombroses secrecions resinoses de diferents espècies d’arbres, plantes i gemmes (mucílags, gomes i resines), com el pi, el vern, l’àlber, el faig, les coníferes o el bedoll, que després elaboren per produir el pròpolis. Les abelles l’ utilitzen per a diferents necessitats del rusc.

Propiedades y beneficios

S’han determinat múltiples propietats del pròpolis, en realitat es tracta d’un gran antimicrobià i antiinflamatori què ha demostrat actuar també sobre les nostres defenses, el que en fa  un complement ideal per a enfortir-les. Afegit a les accions immunoestimulants i immunomoduladores del pròpolis, cada dia se sumen i coneixen noves propietats i beneficis per a la salut. Recentment ja s’han publicat alguns estudis científics de l’activitat biològica del pròpolis i algun dels seus derivats sobre SARS-CoV-2 i Covid-19. Els resultats preliminars indiquen que té un alt potencial com a agent antivíric enfront de l’actual coronavirus, tot i que aquestes dades han de ser ampliades i corroborades per nous estudis experimentals i clínics.

La fusió de les propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i immunoestimulants del pròpolis enforteix les nostres defenses

Entre els principis actius del pròpolis amb activitat antimicrobiana podem esmentar els bioflavonoides (quercetina, chrisina, pinocembrina…) i els fenols, entre els quals es troba l’èster fenetílic de l’àcid cafeic (CAPE), present en l’extracte de pròpolis europeu.

Defenses fortes

La fusió de les propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i immunoestimulants del pròpolis és interessant per a enfortir les nostres defenses i protegir les nostres vies respiratòries, des del canvi estacional i durant tot l’any.

La tardor és l’estació ideal per començar amb la prevenció, una alimentació sana i saludable, rica en compostos antioxidants, presents principalment en fruites i hortalisses estacionals, i una bona font d’àcids grassos essencials, així com la presa d’un bon extracte de pròpolis , que podem trobar en forma de xarop, esprai, gotes, etc. Tant en presentacions per a nens, com per a adults, és una opció ideal per traspassar la tardor cap a l’estació hivernal, posant a punt el nostre sistema defensiu.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020