La canyella és una de les espècies més conegudes i usades en la cuina, però també és molt valorada per les seves propietats terapèutiques. Les medicines antigues o tradicionals, com l’Ayurveda o la Xina, la fan servir des de fa milers d’anys.

Canyella de Ceilan, una aliada per al sistema digestiu
123rf Limited©cokemomo. Branques de canyella i pols

Com s’obté la canyella?

Prové de l’arbre canelo (Cinnamomum), que és originari de Sri Lanka. Per obtenir la canyella s’ha de seguir un procés una mica laboriós. Primer s’extreu l’escorça interna de l’arbre, on es troben els compostos aromàtics, i es deixa fermentar 24 hores. Després es raspa la capa externa, s’enrotlla i es deixa assecar.

Al mercat, podem trobar les típiques branquetes de canyella (canyella en branca) o la canyella en pols. Hi ha diferents varietats de canyella, sent les més comercialitzades la canyella Cassia (Cinnamomum cassia) i la canyella Ceilan (Cinnamomum zeylanicum o verum). Encara que siguin de la mateixa família, el seu sabor i les seves propietats terapèutiques canvien bastant.

Canyella Cassia i Canyella de Ceylan

La canyella Cassia, més econòmica, té un sabor més fort i amarg i un color lleugerament més fosc. A més, la podríem diferenciar a simple vista perquè les branquetes tenen una doble espiral gruixuda. En canvi, la canyella Ceylan és més dolça, només té una espiral i ja es veu més trencadissa. Quan la consumim en pols, és important poder identificar a l’etiqueta quina estem comprant.

Més enllà del sabor, les propietats terapèutiques són diferents i la més valorada és la canyella Ceylán. El major inconvenient de la Cassia és que té cumarina, un compost tòxic que pot ser un problema si es consumeix en elevades quantitats. Al tenir una funció defensiva davant els depredadors, ens pot ocasionar danys a nivell hepàtic i renal.

Propietats i beneficis

La canyella, més segura, per tant, és la de Ceylán. La podem tenir sempre a casa per afegir a receptes dolces, ja que ens proporcionarà una dolçor natural i suau. De tota manera, si volem beneficiar-nos de les seves propietats terapèutiques necessitarem dosis més altes que no aconseguirem amb un ús culinari. La millor opció seria decantar-nos per un suplement de canyella de Ceilan en càpsules o en extracte.

Un dels principals beneficis és la seva acció en el sistema digestiu, ja que estimula la gana i evita digestions pesades per l’estimulació salivar i dels sucs gàstrics (molt útil en cas de hipoclorhídria). A més, gràcies a les seves propietats carminatives i antiespasmòdiques, evita l’excés de gasos estomacals.

Quan la consumim en pols, és important poder identificar a l’etiqueta quina estem comprant

També és reconeguda des de l’antiguitat per les seves propietats antibactericides i antifúngiques. Es valora en casos no severs de sobrecreixement bacterià en l’intestí prim (SIBO) o per ajudar a combatre infeccions d’orina.

Una altra propietat interessant a tenir en compte és la seva acció hipoglucemiant. La canyella és molt apreciada pels diabètics tipus 2 perquè ajuda a regular els nivells de sucre en sang, gràcies a l’efecte del polifenol polímer de metil-hidroxichalcona (MHCP). També s’ha estudiat a pacients amb sobrepès i obesitat que, a més de la glucosa, han millorat els paràmetres lipídics de triglicèrids i colesterol LDL (el conegut com el “dolent”).

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, a nivell energètic és una espècie de naturalesa calenta.

Respecte a les contraindicacions, l’ús com a espècie en el context culinari no és problemàtic, però no es recomanen suplements en cas d’embaràs o lactància.

ESPAI PATROCINAT PER:
Tria bé, tria productes Herbes del Molí

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Junio 2021