Sabem que és important mantenir un bon sistema defensiu sempre i més durant l’estació hivernal. Per això, l’alimentació i el nostre estil de vida són peces clau, i també ho és la presa de suplements que contribueixin a estimular i modular el sistema immunològic, així com el bon funcionament de les vies respiratòries. Quan unim fitoactius i fitonutrients que actuen sobre les nostres defenses a l’acció antimicrobiana dels olis essencials, obtenim molt bons resultats.

123rfLimited©madeleinesteinbach. Tassa de te de bot amb flors fresques Verbascum densiflorum

Bot i arrel de malví

Què he de prendre per reparar el meu sistema respiratori, després d’una infecció lleu o aguda? Al si de la forta irritació de les vies respiratòries, es produeix inflamació i oxidació que porta a la lesió del teixit.

Plantes com el bot (vervascum thapsus) i l’arrel de malví poden proporcionar-nos l’acció demulcent que tant ens pot ajudar. Els mucílags de l’arrel de malví i el bot, són ideals per suavitzar i protegir la mucoses, i, a més ens proporcionen un efecte antiinflamatori local. S’han utilitzat en la medicina tradicional per al tractament de la ronquera, la inflamació de la part superior i inferior del tracte respiratori, la bronquitis, la traqueïtis, la tos i durant els processos gripals i el refredat comú.

Baies de saüc i groseller negre

Per reduir l’oxidació i frenar el dany a la mucosa és molt útil prendre els concentrats de baies de saüc i groseller negre, poderosos restauradors de la mucosa. Les baies de saüc tenen components amb una alta activitat biològica, principalment polifenols, que donen al fruit el seu característic color negre violaci. I són aquests compostos els que ens ofereixen aquesta acció reparadora. Alhora recolzen el tractament de la grip i processos virals amb la seva activitat antiviral i antibacteriana.

Plantes com el bot i l’arrel de malví poden proporcionar-nos l’acció demulcent que tant ens pot ajudar

Cal saber que les baies de saüc no es poden consumir directament de l’arbre i encara menys immadures. Quan es recol·lecta el fruit ja madur s’ha de sotmetre a un tractament tèrmic que fa que certs compostos es transformin i no alterin el nostre sistema digestiu. Per això cal consumir-les en forma de xarop, així ens assegurem que ja ha passat aquest tractament tèrmic absolutament necessari per poder beneficiar-nos del seu poder curatiu.

D’altra banda, el concentrat de baies de groseller negre, és també una altra font d’antioxidants molt poderosa, que ens proporciona a més una forta acció antiinflamatòria. La combinació dels concentrats de baies de saüc i groseller negre ens poden ajudar a reparar la nostra mucosa respiratòria d’una forma progressiva, segura i eficaç.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022