La vitamina D o calciferol, coneguda com a vitamina antiraquítica, és un heterolípid del grup dels esteroides. La produeix el cos com a resposta a l’exposició als raigs del sol, però durant els mesos d’hivern hem de parar atenció per a no caure en dèficit i assegurar un bon funcionament del nostre organisme.

hombre al sol

Funcions de la vitamina D

La Vitamina D forma part de les 4 vitamines liposolubles, però en realitat és una hormona que pot arribar a regular fins a 2000 gens i les seves funcions associades. Està implicada en múltiples funcions: millora la sensibilitat a la insulina i la salut cardiovascular, contribueix a la salut òssia (ajuda a fixar el calci i el fòsfor en els ossos) i regula la microbiota intestinal. També pot prevenir càlculs de ronyó, actuar com inmunoreguladora o antidepressiva, prevenint malalties autoimmunes i millorant el receptor de la serotonina, i ajudar a millorar la salut femenina, en prevenir la fertilitat i millorar el SOP (Síndrome d’Ovaris Poliquísticos), entre moltes altres.

La principal font de vitamina D és l’exposició al sol

Assegurar uns nivells òptims

Es calcula que gran part de la població té nivells baixos d’aquesta vitamina. Aquests es poden comprovar mitjançant una anàlisi de sang. Es considera normal a partir de 30 ng/ml, entre 40 i 80 ng/ml els nivells es consideren òptims, a menys de 30 demostren insuficiència i a menys de 20 es considera que hi ha dèficit.

El dèficit de la vitamina D es relaciona amb moltes malalties òssies, cardiovasculars (atacs al cor, infarts), diabetis tipus 1 i 2, artritis reumatoide, fibromiàlgia i molts tipus de càncer. Per això, és important mantenir dipòsits òptims de vitamina D durant tot l’any.

D’on s’obté?

La principal font de vitamina D és l’exposició al sol. Es necessiten de 5 a 10 minuts de sol, dues o tres vegades per setmana, perquè el nostre organisme produeixi suficient vitamina D. No obstant això, durant els mesos d’hivern (de novembre a febrer) els raigs solars no tenen un angle adequat i aquest procés s’afebleix. També podem trobar aquesta vitamina en alguns aliments, encara que són pocs, amb nivells molt baixos i principalment d’origen animal, per la qual cosa no són aptes per a persones veganes o vegetarianes. Són el rovell d’ou, els formatges o els bolets shiitake.

La suplementació pot ser una bona aliada per a mantenir uns bons nivells de vitamina D durant tot l’any

Complements alimentaris

La suplementació pot ser una bona aliada per a mantenir uns bons nivells de vitamina D durant tot l’any. En general, trobem dues fórmules: la vitamina D2 o ergocalciferol (que es deriva del ergosterol) i la vitamina D3 o colecalciferol (que es deriva del colesterol i presenta millor biodisponibilitat). Això sí, sempre que es recorri a la complementació, ha de ser sota prescripció i supervisió professional.

PATROCINAT PER
Alternatur, distribuïdor de complements alimentaris de la més alta qualitat
www.alternatur.es

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2022