Actualment es viu més temps que abans. A escala global, la població de més de 65 anys creix a un ritme més ràpid que la resta de segments poblacionals. Segons les dades de l’OMS, «el 2030 una de cada sis persones al món tindrà 60 anys o més. L’any 2050, la població mundial de persones de més de 60 s’haurà duplicat fins a arribar als 2100 milions i es preveu que el nombre de persones de 80 anys o més es tripliqui entre el 2020 i el 2050, fins a assolir els 426 milions».

Depuración y suplementación
123rfLimited©fokusiert

Focus en l’alimentació i la suplementació

Però més enllà de les dades d’esperança de vida i dels avenços en l’eficàcia dels tractaments per a les malalties cròniques com ara osteoporosi, càncer, malalties cardiovasculars, respiratòries, neurodegeneratives…, és imprescindible treballar en la prevenció perquè aquesta longevitat sigui per sobre de tot saludable.

Podem arribar a un envelliment patològic (amb malalties i discapacitats), un envelliment normal (amb alteracions funcionals: pèrdua de vista, oïda, capacitat de digestió…) o un envelliment saludable (amb pèrdues mínimes o nul·les i amb vitalitat).

En aquesta etapa és especialment important fer processos de depuració perquè els nivells de toxicitat augmenten

Durant aquesta etapa de la vida és especialment important estar per l’alimentació i la suplementació. Una de les característiques freqüents és la disminució de la quantitat de HCl (àcid clorhídric) a l’estómac, la qual cosa té unes conseqüències (sobretot en les dones) ja que disminueix la digestió de proteïnes (més inflor, digestions més lentes) i pot provocar reaccions immunològiques.

Atenció a la toxicitat

Pel que fa a la suplementació, és molt important tenir en compte el tema de la toxicitat. Depurar i ingerir suplements bio, lliures de tòxics, és encara més important en arribar a edats avançades. Perquè si hi ha toxicitat a la matriu extracel·lular, els nutrients i suplements (com els antioxidants) no arribaran a la cèl·lula i no faran la seva funció. A partir dels 60 hi ha una disminució de l’absorció a nivell intestinal i el flux sanguini s’alenteix, per la qual cosa hi ha menys moviment de sang i això afecta l’absorció. Hi ha menys quantitat de principis actius biodisponibles a nivell cel·lular, tant micronutrients (vitamines, minerals…) com macronutrients (hidrats de carboni, proteïnes, greixos).

És imprescindible treballar en la prevenció perquè aquesta longevitat sigui per sobre de tot saludable

En aquesta etapa és especialment important fer processos de depuració ja que els nivells de toxicitat augmenten perquè:

  • El fetge disminueix i també el flux que hi entra, per la qual cosa la detoxificació orgànica és més lenta.
  • La funció renal disminueix i els nivells d’excreció.
  • La motilitat gastrointestinal s’alenteix i es produeixen menys moviments peristàltics, per això és més freqüent el restrenyiment.
  • El consum de fàrmacs sol ser més alt en aquesta etapa de la vida.

D’altra banda, per contrarestar els nivells d’oxidació, hem de suplementar amb antioxidants perquè els aliments, encara que siguin ecològics, no son suficients, a causa de la contaminació de l’aire i l’empobriment dels sòls.

Quant als suplements d’antioxidants, cal tenir en compte que, quan envellim, disminueix la quantitat d’aigua i augmenta la de greix. Per això caldrà buscar suplements solubles en greix perquè l’absorció sigui millor. En lloc de vitamina C com a antioxidant, seria més aconsellable un àcid alfal·lipoic, el coenzim Q10, la vitamina A i la vitamina E. Amb la resta dels suplements seria aconsellable buscar complexos en formes grasses més que hidrosolubles i amb certificació ecològica.

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2022