Ja sabeu que el pròpolis és una substància resinosa procedent del rusc que les abelles elaboren a partir de la recol·lecció de resines vegetals que traspuen diferents arbres i plantes. Conclusions recents d’estudis in vitro, in vivo i assaigs clínics en humans han permès constatar-ne els beneficis i, degut a la solidesa de l’evidència clínica disponible, es pot dir que el pròpolis és eficaç per al tractament de les infeccions i simptomatologia associada relacionada amb el sistema respiratori.

propóleo
123rf Limited©alexraths

Però com aconsegueix el pròpolis tenir aquests efectes antimicrobians i sobre les nostres defenses?

Doncs bé, el pròpolis té activitats bactericides i antivírics. Destaca per la seva capacitat d’inhibir la unió dels patògens virals i/o bacterians en interferir amb les proteïnes necessàries perquè aquests s’uneixin i entrin a les cèl·lules hoste, per la qual cosa actua de manera preventiva i pot també contribuir significativament a reduir la càrrega viral o bacteriana. Si a això sumem les seves propietats immunomoduladores, antioxidants i antiinflamatòries, podem dir que aquesta substància ens ajuda a modular les nostres defenses per poder fer front a les infeccions i, gràcies a la seva gran capacitat antioxidant i antiinflamatòria, redueix la cascada oxidativa, protegint les nostres cèl·lules del dany cel·lular produït per la infecció.

La presa d’un bon pròpolis en el curs d’una infecció respiratòria, ja sigui viral o bacteriana, pot a més d’actuar davant de l’agent infecciós, contribuir a reparar la mucosa respiratòria i, per tant, ens recuperarem amb més facilitat. En aquest sentit les dades científiques ens mostren que el pròpolis escurça la durada del refredat comú.

Les múltiples propietats que té el pròpolis i els efectes beneficiosos sobre la salut fan d’aquesta substància una opció única i eficaç

Recentment s’ha demostrat també que el pròpolis convé a les persones fumadores ja que és capaç d’atenuar l’impacte negatiu del fum de la cigarreta, a través de promoure un ambient antiinflamatori als pulmons danyats pel fum i ajudant a restaurar les fibres elàstiques. induir l’activació alternativa dels macròfags i diferents factors que contribueixen a reduir significativament l’activitat inflamatòria.

Les múltiples propietats que posseeix el pròpolis i els efectes beneficiosos sobre la salut fan d’aquesta substància una opció única i eficaç, que hauria de ser de primera elecció per combatre els refredats i millorar les afeccions respiratòries associades als canvis estacionals i l’època hivernal.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2022