El pròpolis com a eina per reduir els episodis d’infeccions respiratòries que afecten el tracte superior i la durada dels símptomes. El pròpolis és una substància única que posseeix una composició complexa molt rica en substàncies antimicrobianes i antioxidants, considerada avui dia un antibiòtic natural que ha demostrat ser efectiu per combatre gèrmens amb una acció d’ampli espectre, molt útil en la prevenció i com a tractament, amb la finalitat d’enfortir el sistema immunològic, recuperar la mucosa respiratòria i controlar les infeccions bacterianes i virals que afecten el sistema respiratori principalment.

propóleo
123rfLimited©dolgachov

El pròpolis com a complement

S’han identificat diversos centenars de components al pròpolis, i la seva activitat biològica s’associa principalment amb la presència de compostos fenòlics. El pròpolis també presenta molts altres constituents, com aldehids aromàtics, diterpens, sesquiterpens, èsters, lignans, alcohols, aminoàcids, àcids grassos, vitamines i minerals.

S’ha demostrat científicament que el consum de pròpolis com a complement als nens pot ajudar en el tractament de les infeccions del tracte respiratori superior. El pròpolis és segur i exerceix a més activitat antiviral i immunomoduladora.

El pròpolis és segur i exerceix a més activitat antiviral i immunomoduladora

L’eficàcia d’una preparació que conté pròpolis i extracte de equinàcia es va avaluar per al tractament de les infeccions del tracte respiratori superior en els nens, en un estudi publicat a la prestigiosa revista Archives of pediatrics and adolescent medicine, concloent que l’ús del pròpolis, l’equinàcia i la vitamina C en nens afectats per infeccions respiratòries del tracte superior, es reduïa el nombre total d’episodis de malaltia i el nombre mitjà d’episodis per nen era significativament més baix. El nombre total de dies de malaltia i la durada dels episodis també van ser menors en comparació del grup de placebo. Segons aquest estudi clínic, els dies afectats per la febre, l’ús d’antipirètics, antibiòtics i el nombre de visites al metge per afeccions respiratòries va ser significativament menor.

L’efecte positiu de la combinació d’equinàcia, pròpolis i vitamina C va ser revisat posteriorment per un altre equip científic i publicat a l’American journal of health-system pharmacy, on es va constatar la disminució del nombre d’episodis d’infeccions respiratòries que afectaven el tracte superior, la durada dels símptomes i el nombre de dies de durada de la malaltia.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022