L’envelliment prematur, el càncer, la malaltia cardiovascular o les malalties degeneratives, entre d’altres patologies, estan molt lligades a l’estrès oxidatiu. L’estrès oxidatiu es produeix quan el nostre cos es veu exposat a un excés de radicals lliures i no té prou antioxidants per contrarestar-los. Hi ha diferents factors que augmenten aquests radicals lliures: l’exposició a tòxics, la contaminació ambiental, l’estrès, un descans inadequat o portar una alimentació inflamatòria.

antioxidants
123rfLimited©selugallego. Les taronges, grans antioxidants

Els millors antioxidants

L’alimentació és una de les millors maneres d’obtenir antioxidants suficients per combatre l’excés de radicals lliures. Trobem fonts d’antioxidants diferents i són principalment d’origen vegetal. Per això incloure suficients vegetals i fruites a la nostra dieta és una de les millors maneres d’assegurar-nos una aportació suficient d’antioxidants. Entre els que no haurien de faltar trobem:

Vitamina C

També coneguda com a àcid ascòrbic és un gran antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules contra els danys que poden causar els radicals lliures. El seu consum és imprescindible per al creixement i la reparació dels teixits i per a la prevenció de l’envelliment. La trobem en cítrics, pebrot vermell, kiwi, bròquil, maduixes, tomàquets… La cocció disminueix la presència d’aquesta vitamina, per això seria recomanable consumir els aliments en cru.

L’alimentació és una de les millors maneres d’obtenir antioxidants suficients per combatre l’excés de radicals lliures

Vitamina A

La vitamina A és una de les millors vitamines per combatre l’estrès oxidatiu. Aquesta vitamina afavoreix la regeneració cel·lular, retarda l’envelliment i ajuda a mantenir la salut ocular. La forma més comuna de provitamina A és el betacarotè, present en aquelles fruites i verdures de color ataronjat o verd fosc com el moniato, la pastanaga, la carbassa, els vegetals de fulla verda, el julivert o l’alfàbrega, entre d’altres.

Vitamina E

La vitamina E és un altre dels grans antioxidants. A més, té un paper essencial en els processos del sistema immunitari i metabòlic i ajuda a evitar la formació de coàguls a la sang. La trobem especialment en olis vegetals (germen de blat, gira-sol, càrtam), avellanes, ametlles… Com que es tracta d’una vitamina liposoluble, igual que la vitamina A, necessita estar acompanyada d’algun mitjà gras per millorar-ne l’absorció.

antioxidants
123rfLimited©zhukovvvlad. Magrana antioxidant natural

Vitamina B

Quan parlem de vitamina B, parlem del complex B, un grup ampli de vitamines hidrosolubles també imprescindibles per tenir una bona salut. Destaca especialment per participar en la síntesi i la reparació de l’ADN i un funcionament adequat del sistema immune. Tot i que també té paper en la reducció del dany oxidatiu.

Seleni

El seleni és un oligoelement essencial i se n’ha associat el consum amb la prevenció del dany cel·lular i de certs càncers i per protegir el nostre cos davant dels efectes tòxics de metalls pesants i substàncies perjudicials. El trobem principalment a les nous del Brasil. Encara que la quantitat de seleni de l’aliment dependrà del contingut de seleni del sòl on ha estat cultivat.

L’efecte antioxidant es pot potenciar quan tots aquests nutrients actuen en sinergia. Per això assegurar la seva aportació a través de l’alimentació o suplementació és clau per mantenir a ratlla els radicals lliures.

Autora: Glenn Cots, Dietètica integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2022