Ja sabeu que el pròpolis és un producte resinós del rusc que les abelles recol·lecten de la resina vegetal i els exsudats, per protegir i mantenir el rusc saludable i lliure de gèrmens. Els éssers humans l’ han utilitzat al llarg de la història amb fins terapèutics per tractar moltes malalties.

bronquitis

Actualment, hi ha evidència experimental que dóna suport a l’ús del pròpolis com a teràpia primària o complementària en malalties i trastorns relacionats amb les vies respiratòries. Té propietats antimicrobianes, antioxidants, antiinflamatòries i antiproliferatives. Els estudis in vitro han demostrat el benefici de l’ús potencial del pròpolis en el tractament de virus que ataquen el sistema respiratori. Els resultats mostren que és eficaç contra diversos ceps de virus de la grip (influenza, parainfluenza), rinovirus i virus respiratori sincitial.

Les seves propietats es basen en la seva complexa composició rica en compostos fenòlics com l’àcid cafeic, la galangina, la quercetina, el Cape, la crisisna, mircetina, kaemferol, i àcid p-cumàric entre els seus compostos principals, capaços d’actuar inhibint l’entrada dels patògens bacterians i virals a les cèl·lules del nostre cos, en interferir amb les proteïnes necessàries perquè els patògens s’uneixin i entrin a les cèl·lules hoste. A més, actua reduint la càrrega viral i bacteriana pels seus efectes intracel·lulars, que prevenen o interfereixen en la replicació del patogen.

S’ha demostrat la seva eficàcia in vitro davant de diverses soques bacterianes patògenes que afecten les vies respiratòries com Staphyloccocus aureus, Pseudomonas aureus, P. aeruginosa. Streptococcus pneumoniae, Moraxella catharralis, Haemophilus influenzae, Klebisella pneumoniae entre d’altres, i, almenys en dos assaigs clínics en humans, en el cas de tuberculosi. Ajuda en la prevenció de les resistències, això és molt important ja que permet actuar davant dels ceps més resistents i evitar recaigudes consecutives.

S’han realitzat diversos assaigs clínics en humans per confirmar l’eficàcia dels suplements alimentaris que contenen pròpolis com a teràpia principal per reduir i alleujar els símptomes d’infeccions del tracte respiratori causats per bacteris i/o virus respiratoris.

Clínicament el pròpolis és segur i es pot administrar a adults, nens i grans a les dosis aconsellades. Els col·lectius especials s’han de deixar aconsellar pel professional a l’hora d’establir-ne la dosificació més adequada.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2023