2020 va ser un any ple de canvis. La pandèmia ha impactat directament sobre el comportament dels mercats i el consum en molts sectors, també en el sector ecològic. Un sector que, d’altra banda, porta molts anys de canvi i evolució constant.

Els últims informes de el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya (2019) situaven el nostre país com a primer productor ecològic de la UE i el quart del món. Les estadístiques apuntaven que l’agricultura i la ramaderia ecològiques són una aposta segura i necessària per abordar els grans reptes del nostre sistema agroalimentari. “Aquest tipus de productes tenen una forta demanda al nord d’Europa i, ara, són també cada vegada més habituals en la cistella de la compra dels espanyols. La producció ecològica és un sector estratègic i, per tant, fomentem el coneixement d’aquest tipus de productes i el seu consum”, ens deia el ministre Luis Planas Puchades, en una entrevista a Bio Eco Actual.

Precisament, aquest 2021 estava previst el començament d’un període de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), per modernitzar el sector, fomentar el seu desenvolupament i impulsar la digitalització de la mateixa. Per a això, el 40% del pressupost s’utilitzarà per a fins climàtics i mediambientals, encara que per ara no està totalment definit el paper que exercirà el sector ecològic a Espanya. Els nous reglaments es troben encara en fase de negociació a la UE i previsiblement no s’implantaran fins al 2023.

Grans oportunitats per al consum

Pel que fa al consum de productes ecològics, aquest últim any s’ha constatat un augment de la demanda. I és que els consumidors han vist la cura de la seva alimentació com una eina per lluitar contra la malaltia. “Amb la salut en el centre de les preocupacions, el producte ecològic té la gran oportunitat de mostrar-se com un lloc ideal”, afirma Ignasi Aguiló des d’Obrador Sorribas – Biográ. Una cosa en què coincideixen des de Triballat Espanya, pionera a alternatives vegetals i bio amb la seva marca Sojade: “L’alimentació ecològica és igual a salut i considerem que això és una cosa que el consumidor no deixarà passar per alt un cop acabi la pandèmia”.

També Montse Escutia, de l’Associació Vida Sana, es mostra optimista de cara a el desenvolupament de el sector. “La pandèmia ha despertat encara més l’interès dels consumidors pels productes de proximitat, el que segurament es traduirà en un impuls pel local i ecològic”, apunta, convençuda que seguiran apareixent noves empreses especialitzades en el sector amb major diversitat d’oferta.

De fet, els principals venedors al nostre país veuen la nova normalitat com una oportunitat perfecta per a catapultar el sector. “Aquesta situació va comportar que el consumidor apreciï encara més l’alimentació ecològica, apostant per un menjar més sa en la seva dieta habitual”, defensa José Navarro, propietari d’Herbolario Navarro. A més de postular-se com una tendència de consum que creixerà motivada per la rellevància de la sostenibilitat i que suposarà nous reptes a les empreses. “Hem de seguir treballant perquè el consumidor sàpiga diferenciar els aliments ecològics dels que no ho són, així com per difondre els seus múltiples beneficis per a la salut i el planeta”, explica Carlos Erroz, director de Màrqueting i Comunicació de Veritas. I és que, empreses com Biogran es proposen aprofitar aquest impuls per “fer un pas més enllà i convertir 2021 en l’any de la presa de consciència global de la necessitat de virar cap a una alimentació per a la biodiversitat”.

Els consumidors han vist la cura de la seva alimentació com una eina per lluitar contra la malaltia

Per les necessitats contextuals, a més, la venda on line s’ha desenvolupat ràpidament fins arribar a situar-se com un dels canals de distribució més pròspers al llarg del 2021. Un model de venda que, segons Miguel Ángel Montesinos, CEO de La Finestra Sul Cielo, permetrà resoldre “les limitacions en la distribució de productes ecològics”, alhora que implementarà embalatges més sostenibles. En aquest sentit, Denis López, expert en el sector de l’alimentació ecològica, aposta per l’e-commerce i la gran distribució per reforçar la seva posició dominant a Europa i Espanya, encara que el sector especialitzat, apunta, “necessita estructura i metodologia”.

Més enllà de l’alimentació, la cosmètica ecològica i els complements alimentaris també s’han adaptat al repte plantejat per la covid-19, donant resultats molt bons per a algunes empreses i augmentant el seu mercat el 2020. “La tendència seguirà el2021; la demanda i interès dels consumidors augmentarà i, amb això, el greenwashing d’empreses que intentaran aprofitar-se”, comenta Montse Escutia. Per això assenyala la importància de la informació als consumidors i el paper de les certificacions com dos elements clau per consolidar el sector.

els principals venedors del nostre país veuen la nova normalitat com una oportunitat perfecta per a catapultar el sector

Les fires del sector ecològic, en nous formats

És evident que la pandèmia ha limitat l’activitat social i, amb ella, les fires i congressos. Ha estat un any dur i complicat, però el sector s’ha reinventat per adaptar-se a la nova normalitat sense perdre peu en aquesta voràgine mundial de canvis. Per exemple, organitzant els esdeveniments on line. Així, els primers mesos de l’any han acollit la fira pionera del panorama ecològic espanyol, BioCultura. Una primera edició virtual, que ha comptat amb la participació de prop de 3500 inscrits, dels quals 1600 van ser professionals. “Hem assumit un repte important transformant les fires en esdeveniments virtuals. La primera edició ha tingut ja molt bons resultats i la nostra intenció és continuar donant visibilitat a el sector de la producció ecològica d’una forma o una altra”, explica Ángeles Parra, directora de BioCultura.

També l’escenari internacional s’ha sumat a el canvi de paradigma realitzant on line les seves fires mundials com BioFach/Vivaness (del 17 al 19 de febrer) i es van ultimant els detalls d’esdeveniments virtuals previstos per a aquest any 2021, entre els quals destaquem Horitzó Alimentària i la incògnita sobre què passarà finalment amb Organic Food Iberia, que està programada en format físic a IFEMA pels dies 8 i 9 de setembre. D’altra banda, es confirma una nova edició presencial de Natura Màlaga, del 14 al 16 de maig a FYCMA, i també de Bioterra a Ficoba (Irun) del 4 a el 6 de juny.

Inversions i grans actors

I és que és un no parar de moviments en el sector ecològic. El passat mes de novembre va obrir les seves portes Biomarket, el primer mercat majorista d’aliments ecològics a Espanya i primer a Europa en concentració d’empreses hortofructícoles. La seva ubicació annexa a Mercabarna, amb una superfície de 8.900 m2, respon a la forta demanda de productes ecològics a Catalunya i li augurem un èxit rotund. De fet, la penetració en el mercat arribarà previsiblement el 50% (78.100 tones / any) a partir de 2031, segons ens indiquen des de Mercabarna.

Les alternatives a la carn, en auge

Mentrestant, la demanda d’alternatives a la carn ha crescut i s’espera que segueixi fent-ho.

Hamburgueses de seitan

Segons un informe realitzat recentment per la consultoria i intel·ligència de mercat amb seu a Nova York, Polaris Market Research, la indústria mundial d’alternatives a la carn d’origen vegetal registrarà una taxa de creixement anual del 15,8% per arribar als 29.000 milions d’euros el 2027. “Els consumidors de tot el món estan reduint la carn animal, a causa de la creixent consciència de la relació entre l’alt consum de carn i la propagació de malalties no transmissibles, com evidència científica recolzada al llarg dels anys”, assenyala l’informe.

La demanda d’Alternatives a la carn ha crescut i s’espera que segueixi fent-ho

Precisament, Midsona AB va anunciar a finals d’any la seva inversió d’aproximadament 4,5 milions d’euros en Vegetalia, empresa pionera en proteïna vegetal i alternatives a la carn, com són el seitan, el tofu o el tempeh. D’altra banda, Wessanen, a dia d’avui Ecotone, adquireix Danival i incrementa el seu pes en el mercat bio europeu, reforçant el seu lideratge en el mercat nacional amb marques de reconegut prestigi com El Granero Integral.

ASOBIO. L’associació per a representar al sector ecològic

Tot i la pandèmia, el momentum de el sector ha arribat. I amb ell, s’han obert nous horitzons. Un clar exemple és la materialització d’ASOBIO (que estrena nova web), l’Associació Espanyola de Elaboradors i Comercialitzadors Ecològics, per representar el sector i fomentar l’alimentació ecològica en el mercat nacional. “Aquest és un any clau per a la vertebració de el sector i hi ha molta energia de moltes persones treballant per a això. La llavor inicial posada en l’associació necessita de el suport de més i més empreses”, ens informen des de l’associació.

Autores: Ariadna Coma Garcia, Periodista i Montse Mulé, Editora.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021