L’embaràs és, segurament, un dels moments més importants a la vida d’una dona. Encara que es tracta d’una etapa fisiològica, que moltes vegades es tendeix a patologitzar, sí que s’han de tenir les millors condicions de salut per a la mare perquè està gestant una nova vida.

suplements durant l'embaràs
123rf Limited©nicoletaionescu. Breus exposicions al sol aporten vitamina D

Quins són els suplements més comuns durant l’embaràs?

La base, com sempre, és tenir cura de l’alimentació i els hàbits de vida. Hi ha nutrients específics molt importants a tenir en compte que moltes vegades hem de suplementar perquè no s’arriben als nivells requerits amb l’alimentació:

Folat

És el complement més conegut durant l’embaràs. Idealment, ja s’hauria de prendre des de tres mesos abans de la concepció i continuar, almenys, el primer trimestre. El folat és necessari per tancar el tub neural i evitar espina bífida o llavi leporí. Això passa durant els primers 28 dies de l’embaràs.

El folat és necessari per tancar el tub neural i evitar espina bífida o llavi leporí

La millor opció és prendre un multivitamínic que inclogui 400 micrograms de folat (dosi diària recomanada), acompanyada de vitamina B12, vitamines, minerals i àcids grassos essencials.

Omega-3

És un àcid gras essencial, és a dir, el nostre cos no té la capacitat de sintetitzar-lo per si mateix. Per això, si no prenem peix blau tres vegades a la setmana seria interessant prendre un complement d’omega-3, especialment de la fracció DHA.

L’omega-3 és molt important per al desenvolupament del cervell i del sistema nerviós del fetus. A més, disminueix el risc de diabetis gestacional, part prematur, al·lèrgies al nadó, fins i tot de la depressió postpart.

Probiòtics

Abans es pensava que l’intestí del bebè era estèril quan naixia, però ja fa uns anys que sabem que això no és així. Tenir cura de la microbiota de la mare durant l’embaràs repercutirà de manera directa en una millor salut del nadó perquè ja hi ha traspàs de bacteris al seu intestí.

A més, durant el part ocorre la primera colonització de bacteris; si és vaginal, seran les de la mare. La segona colonització es dona durant la lactància materna. Així que, com podem intuir, la microbiota de la mare serà molt important a la programació del nadó. Hi ha probiòtics específics per a la gestació.

La vitamina D està relacionada amb la capacitat de concebre i sostenir l’embaràs

Vitamina D

Si esteu buscant l’embaràs o ja l’heu aconseguit, és molt important saber si hi ha dèficit. Aquesta vitamina està relacionada amb la capacitat de concebre i sostenir l’embaràs.

Amb valors per sota de 50 mcg/l és recomanable prendre un suplement de vitamina D3 i millor si va acompanyada de K2 per afavorir-ne l’absorció.

Ferro

El dèficit de ferro és molt comú durant l’embaràs. Per aquesta raó, es vigilen molt els nivells d’hemoglobina a totes les analítiques perquè al part es perd molta sang i s’ha d’arribar amb uns bons nivells.

No s’ha de confondre l’anèmia amb l’hemodilució de la sang (augment del volum plasmàtic), que passa de manera fisiològica a mesura que avança l’embaràs i es fa molt evident a les analítiques del segon trimestre.

El gingebre és molt eficaç en cas de marejos o nàusees

Si es confirma l’anèmia per analítica i simptomatologia, seria important prendre un multivitamínic a base de bisciglinat de ferro. Aquesta forma de ferro acompanyada dels “amics” del ferro farà que l’absorbim millor, evitarà molèsties digestives i que empitjori el restrenyiment, tan comú durant l’embaràs.

No és estrictament un suplement, però el gingebre és molt eficaç en cas de marejos o nàusees. Pots portar sempre les gominoles de gingebre a sobre. Mireu que no estiguin cobertes de sucre.

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2022